Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

SZEM-ek fogják pásztázni az országot

A közbiztonság erősítésére hivatott és a 90-es években jól működött Szomszédok Egymásért Mozgalom (SZEM) újjászervezése kezdődik meg elsősorban a polgárőr egyesületek bevonásával – jelentette be Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) elnöke hétfőn Törökszentmiklóson.

El kell érni, hogy lehetőleg minden rendőrségi körzeti megbízott munkáját a jövőben segítse a polgárőrség és a SZEM-ben részt vállaló lakosság – tette hozzá a 11 megyei polgárőr-, és több, Szolnok megyei rendőrségi vezető részvételével megtartott rendezvényen az OPSZ elnöke. Túrós András azt mondta: ma Magyarországon a közbiztonság kiegyensúlyozott, és látszik, hogy az elmúlt két évben hozott intézkedések egyre inkább beérnek. Idesorolta a rendőrség létszámának emelését és a büntetőjogszabályok szigorítását.

Megítélése szerint a közbiztonságot négy tényező gyengíti, így a családon belüli erőszakos cselekmények sora, az idős emberek védelmének hiányosságai, a külterületen elkövetett bűncselekmények, valamint a településeken belüli házalások és csalások gyakorisága. Leszögezte: a 82 megyei szervezetet tömörítő polgárőrség nélkül nincs közbiztonság, és erejét mutatja, hogy valamennyi érintett szervezet elfogadja stratégiai partnerként.

Ezer család csatlakozott a mozgalomhoz

Kolozsi József, az OPSZ Jász-Nagykun-Szolnok megyei elnöke közölte: a megyei szervezet székhelyén, Törökszentmiklóson az egymás mellett lakók éberségére, odafigyelésére épülő SZEM újjászervezése jegyében a közelmúltban ezer család írta alá a mozgalomba való belépést. A várost nyolc kerületre osztották fel, azok élére egy-egy kerületvezető kerül, akik a SZEM működését koordinálják. A helyi polgárőrök pedig egy Polgár őrszem elnevezésű kártyát kapnak, amivel igazolják majd magukat a lakosság körében.

Juhász Enikő, a település fideszes polgármestere bejelentette: az egyik nagy biztosítótársaság támogatásának köszönhetően a bűnmegelőzés hatékonyabbá tételéért térfigyelő kamerákat szerelnek fel Törökszentmiklós jelentősebb közterületein.

Magyarországon rend van, biztonság van, ám ezért a rendért folyamatosan többet kell tenni – hangoztatta a Belügyminisztérium (BM) parlamenti államtitkára az Országos Polgárőr Szövetség tavaly decemberi évzáró elnökségi ülésén. Kontrát Károly köszönetet mondva a 77 ezer polgárőr szolgálatáért azt mondta, a rend a legfontosabb közösségi érték, amely meghatározza a mindennapok biztonságát. A kormány 2013-ban is támogatja a polgárőrséget, és továbbra is stratégiai partnerként tekint rá – mondta az államtitkár.

 

2013.01.15 09:32:06   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet