Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Kémprogrambotrány Németországban

Egyes vélemények szerint a német hatóságok a hatékonyságuk növelése érdekében még az adatvédelmi és megfigyelési törvényeket is kijátszanák, holott az alkotmánybírósági határozat ezt szigorúan tiltja. Az új, megfigyelésre használt kémprogrammal állítólag a Skype is lehallgatható.

Németországban már jó pár éve napirenden van egy, a szövetségi hatóságok által használható kémprogram alkalmazásának témája, ami a bűnüldöző szerveket segítené a megfigyelés során. A folyamat legfontosabb állomása az volt, amikor a számtalan anomália és tiltakozás miatt a szövetségi alkotmánybíróság is állást foglalt az ügyben.

A testület önmagában nem ítélte ugyan el a Bundestrojaner néven emlegetett kémprogram használatát, de úgy látták, hogy ez csak szigorú határok között alkalmazva felelne meg az alkotmányosság elveinek. Az alkotmánybíróság például meghatározta, hogy egy ilyen program milyen feltételek teljesülése esetén használható, ahogy azt is, hogy milyen mélyen hatolhat be a magánszférába a megfigyelés.

Az már korábban is világos volt, hogy a belügyi szervek nem hagyják annyiban a dolgot, és ők a 2011 júliusi oslói merénylet után hirtelen a korábbinál is erősebb támogatáshoz jutottak. A következő botrány 2011 októberében tört ki, amikor a neves német hekkercsoport, a Chaos Computer Club (CCC) bejelentette, hogy az állami kémprogram vizsgálata során arra jutottak, hogy az illetékesek állításaival szemben nem egy lebutított képességű szoftverről van szó, hanem olyanról, ami az állami szervek részére teljes körű, titokban folytatott ellenőrzést biztosít azon a számítógépen, ahová feltelepítették.

A Skype-ot is lehallgathatják
A nemzetközi felháborodást okozó eredmény némileg visszafogta a megfigyelést, ám a Netzwork.org civil jogvédő szervezet friss közleménye szerint a belügyi szervek csak taktikát váltottak. A belügyminisztériumból kiszivárgott és közzétett dokumentumok szerint ugyanis a CCC által kompromittált, a német DigiTask által gyártott szoftvert félretették, viszont vásároltak egy másikat, amit a kétes hátterű Eleman/Gamma Group készített. Ez a kémprogramcsomag kifinomult megoldásokat alkalmaz, és igen fejlettnek számít. A gyártónak és programjának még a korábban említettnél is rosszabb híre van, ugyanis a FinFishert előszeretettel alkalmazzák diktatórikus kormányzású országokban, épp ezért például Nagy-Britanniában tilos a használata és a forgalmazása. Ez a szoftver állítólag a Skype-beszélgetéseket is rögzíthet.

A történet érdekessége, hogy a DigiTask bukása után a hatóságok úgy döntöttek, hogy saját, az alkotmánybírósági előírásoknak megfelelő kémprogramot fejlesztenek ki, és létrehoztak egy harminc embert foglalkoztató, hárommillió eurós költségvetésű központot, ami jelenleg is működik. Az erről szóló dokumentum tanúsága szerint a szövetségi rendőrség a saját kémprogram fejlesztési munkálatait 2014 végéig lezárná.

Ami furcsa, hogy a saját fejlesztési munkával párhuzamosan az említett kereskedelmi szoftvert is bevetnék, ha szükség lenne rá. A híradás szerint az is nagy gond, hogy bár indítottak ilyen vizsgálatot, a hatóságoknak nincs teljes rálátásuk megvásárolt szoftver forráskódjára, és ez visszaélésekre adhat alkalmat. További aggodalomra ad okot, hogy nem tudni, a rendőrség mennyiért és milyen licencfeltételekkel jutott hozzá a szoftverhez

ITc

 

2013.01.18 15:08:32   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet