Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Avatar Robotex: lánctalpas őrző-védő szolgálat

Még 2012 októberében jelentette be a Robotex az őrző-védő robotjának harmadik generációs modelljét, az Avatar III-t. Az amúgy biztonságtechnikai megoldások automatizálásával foglalkozó cég ezúttal nem a több tízezer dolláros, felsőkategóriás szegmensben gondolkozott, hanem kiskereskedelmi forgalmazásra szánt mobilegységet fejlesztett ki.

A lánctalpas minirobothoz alapból PC-re és Mac-re installálható a kezelőszoftver, aminek segítségével az Avatar-t wi-fin keresztül (hálózati konfigurációtól függően) akár többszáz kilométeres távolságból is elküldhetjük járőröző szolgálatra, továbbá ad-hoc módon a helyszínen is kontrollálható távírányítással, szintén wi-fin vagy Bluetooth 4.0-n keresztül.

Képes valósidejű videó-stream továbbítására, infravörös kamerás mozgásérzékelésre és kétirányú audiós kommunikációra, ez utóbbit például lehetne arra használni, hogy a Skype-ot kiiktatva lehet majd beszélgetni az alkalmazottakkal, adott esetben a takarító nénivel, illetve rá lehet szólni azokra, akik épp tilosban járnak.

A 11 kilós Avatar robot a legtöbb tereppel megbírkózik, a szőnyegen, vizes padlón, kinti egyenetlen talajon vagy sima betonon is ugyanúgy „végigszáguld” a lánctalpaival, sőt még a lépcsőn is képes felmászni.

Hogy bírja szuflával, időnként szüksége lesz arra, hogy visszatérjen a dokkolóállomásához feltölteni a lítium-ionos aksiját, amihez bőven elég egy szabadon álló dugalj valahol az épületben.

Betörők ellen persze nem képes 100%-osan megvédeni az őrzött objektumot, hiszen nincs felfegyverkezve paintball ágyúval, sokkolóval vagy altatógázzal (bár ez utóbbit simán el tudnám képzelni), mindössze rögzíti az incidenst és azonnal értesíti az illetékes szerveket. Bár semmi sem lehetetlen, hiszen nyílt forráskódú és sokoldalúan bővíthető platformnak tervezték az Avatar III-at, ehhez az SDK-t hamarosan közzé is teszik, és akkor indulhat majd a távolról irányítható sanyargatás.

A CES-en bemutatták továbbá a robot még barátságosabb verzióját is, az Avatar Home & Office-t, ami annyival tud többet, hogy  iOS-eszköz (pl. iPhone vagy iPad mini) dokkolható rá kiegészítő megfigyelőállomásként, az Android-os kompatibilitást valamikor 2013 első negyedévére ígérik.

A bébiszitter-figyelős, babamonitorozó vagy opcionálisan a háziállatokat rövid pórázon tartó kék modellnek már az árát is tudni, 299$-ért (~66.000 Ft) lesz kapható a standard verzió, a lépcsőt megmászó típus már kissé drágább,  az 499$-ba fog majd kerülni (~110.000 Ft).

Forrás: Pazarcuccok

2013.01.22 09:22:46   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet