Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Erősebben kell lesújtani a korrupcióra

Erősebb fellépésre van szükség a korrupció ellen – egyeztek meg a Kúria, a Legfőbb Ügyészség, az ÁSZ, az Országos Bírósági Hivatal és a KIM vezetői. A megbeszélés minden résztvevője egyetértett abban, hogy folytatni kell az együttműködést.

A korrupció elleni fellépés erősítésében egyeztek meg a Kúria, a Legfőbb Ügyészség, az Állami Számvevőszék (ÁSZ), az Országos Bírósági Hivatal és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) vezetői szerdai megbeszélésükön Budapesten.

Az öt intézmény között egy éve megkötött együttműködési megállapodás értékeléséről és folytatásáról szóló tanácskozást követő sajtótájékoztatón Darák Péter főbíró a megelőzésre helyezte a hangsúlyt. Domokos László ÁSZ-elnök szerint előrelépés történt ezen a téren, Kovács Zoltán, a KIM államtitkára pedig azt emelte ki: erősödött a fékek és ellensúlyok rendszere.

Polt Péter legfőbb ügyész arra figyelmeztetett, hogy a korrupció könnyen érzékelhető, de nehezen bizonyítható, ezért is fontos a különböző szervek összehangolt fellépése. Az ügyészség egyik fő „csapásiránya” két éve a korrupcióellenes küzdelem – mondta a 2010-ben megválasztott legfőbb ügyész.

Többen foglalkoznak a korrupciós ügyekkel

A sajtótájékoztató írásos anyaga szerint jelentősen nőtt a korrupciós ügyekkel foglalkozó ügyészek száma, ez évtől katonai ügyészek is eljárnak ilyen ügyekben. A korrupció elleni ügyek osztálya tavaly április óta több mint 100 korrupciós üggyel foglalkozott, jelenleg is 40 ilyen kiemelt ügyben járnak el, köztük például a nemzetközi fogadási csalássorozat – bundaügy –, a székesfehérvári NAV-osok vesztegetéssorozata és a rendőri vezetők ellen folyó nyomozás. Másfél év alatt több mint 130 személyt gyanúsítottak meg, közülük 70-et meg is vádoltak.

Polt Péter kiemelte, hogy az állam iránti bizalom megőrzése szempontjából a hivatali korrupció elleni fellépés a legfontosabb. Az elmúlt hónapban két bíró ellen emeltek vádat – fűzte hozzá a legfőbb ügyész.

Domokos László ÁSZ-elnök szerint előrelépés történt a korrupció elleni fellépésben, fejlődött a belső ellenőrzés, „egy fokozattal” feljebb lépett a korrupciós helyzetek kialakulásának megelőzése.

Kovács Zoltán, az igazságügyi minisztérium államtitkára a sajtótájékoztatón hangsúlyozta az öt szerv közötti együttműködés eredményeit és azt, hogy eközben „a fékek és ellensúlyok rendszere nemhogy nem gyengült, de erősödött”, hiszen az együttműködésben részt vevő intézmények megőrizték önállóságukat.

Minden résztvevő egyetértett abban, hogy folytatni kell az együttműködést.

A Transparency International (TI) korrupcióérzékelési indexe (CPI) alapján rangsorolt 176 ország kétharmada erős korrupciós fertőzöttséget mutat, Magyarország az európai mezőny alsó harmadában szerepel – közölte a korrupcióellenes nemzetközi szervezet szerda reggel.


Hazánk küzd a korrupció ellen

Bár Magyarország a régión belül továbbra is viszonylag jól teljesít, Észtország, Szlovénia és Lengyelország mögött a negyedik helyen végzett, az Európai Unió 27 tagállamából a 19. lett, s változatlanul az alsó harmadban helyezkedik el – mutat rá a TI Magyarország. A felmérés alapján Görögországban drámai mértékben növekedett a korrupció az utóbbi egy évben, a 80. helyről a 94.-ig süllyedt az ország, amelyen Kolumbiával, Beninnel és Dzsibutival osztozik. Az euróövezetben Spanyolország és Portugália viszonylag jól áll, a 30., illetve a 33. helyet foglalja el. A hagyományosan igen korruptnak számító Olaszországban viszont tovább romlott a helyzet, a tavalyi 69. helyről a 72.-re csúszott az ország. Az EU-ban Bulgária számít még kiemelkedően korruptnak, a 75. helyen áll a listán.

„Jó állam” – Lépések a korrupció ellen

Rövidesen elkészül a köz- és kormánytisztviselők etikai kódexe – írta nemrégiben a Magyar Nemzet. A korrupció elleni kormányzati küzdelem jegyében létrejövő szabálygyűjtemény a közszféra hivatásetikai normáit tartalmazná.

A magyar kormány a közigazgatási folyamatok és intézményrendszer egyszerűsítésével egy olyan „jó államot” kíván felépíteni, amelyet a tisztaság és az átláthatóság jellemez – közölte november elején a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára.

A kormányzati antikorrupciós program részeként Magyarország csatlakozik a már több mint ötven országban működő Nyílt Kormányzati Együttműködéshez, és ezzel további vállalásokat tesz a korrupció elleni küzdelemre, a nyilvánosabb közigazgatás megvalósítására – tájékoztatott a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium még júliusban.

 

 

2013.01.08 09:55:30   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet