Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Rögzítik, hogyan viselkedjenek a hivatalnokok, ügyintézők

Rövidesen elkészül a köz- és kormánytisztviselők etikai kódexe – tudta meg a Magyar Nemzet. A korrupció elleni kormányzati küzdelem jegyében létrejövő szabálygyűjtemény a közszféra hivatásetikai normáit tartalmazná, meghatározva például, hogy az ügyintézők, a hivatalnokok miképpen viselkedjenek munkájuk végzésekor; hogyan lépjenek kapcsolatba az ügyfelekkel, miként működjenek együtt munkatársaikkal, és milyen keretek közt adjanak hangot panaszaiknak, szakmai elképzeléseiknek.

Az előírások egyértelmű iránymutatást adnának azt illetően is, munkája kapcsán elfogadhat-e bármit is a kormánytisztviselő. Rétvári Bence, az igazságügyi tárca államtitkára a lapnak arról beszélt, hogy az etikai kódex emelheti a közszféra munkamorálját, s átláthatóbbá teheti az államigazgatás működését. Már csak azért is, mert a szabályegyüttes korlátozásokat, tiltásokat fogalmazna meg arra az esetre, ha valaki állami állását hátrahagyva a versenyszférában helyezkedne el.

A munkahelyváltás jellemzőit elemezték nemrégiben elkészült tanulmányukban a Transparency International szakemberei. Rögzítették, a közszféra és a magánszektor közötti kétirányú munkaügyi mozgás némelykor veszélyeket hordozhat magában, s teret nyithat akár a korrupció előtt is. A vesztegetés ellen küzdő szervezet ezért – egyebek közt – azt javasolja, hogy az állam világítsa át a fontosabb pozíciókra jelentkezőket, a felvett személyeknek írjon elő bejelentési kötelezettséget, ezek mellett határozza meg: a közigazgatás fontosabb munkaköreit ellátó munkatársak mennyi ideig és mely területeken nem vállalhatnak állást a versenyszférában.


Magyar Nemzet

2012.12.04 09:04:49   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet