Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Műkincsek kivitele csak engedéllyel!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a kulturális javak védelme érdekében fokozottan ellenőrzi mind az utasforgalmat, mind a postaforgalmat annak érdekében, hogy kiszűrjék a műkincsek illegális külföldre vitelét.

 

A NAV tapasztalatai szerint utasforgalomban rendszeres a műkincsek kivitele, azonban ez alól a postaforgalom sem kivétel, így fokozott figyelemmel kísérik a pénzügyőrök az export küldemények ellenőrzésére is. Ebben az évben már 17 esetben derített fel a NAV Repülőtéri Főigazgatósága kulturális javakkal kapcsolatos bűncselekményeket. A pénzügyőrök találtak már engedély nélküli festményeket, antik kardokat, szobrokat és érméket is.

 

A védetté nyilvánított vagy a kulturális örökség védelméről szóló 2001. évi LXIV. törvény alapján védett kulturális javak a hatóság engedélyével vihetők ki az országból. A nem védetté nyilvánított, de a kérelem benyújtásának időpontjában legalább ötvenéves tárgyak (kulturális javak) a hatóság engedélye alapján, műtárgykísérő igazolással vihetők ki az országból.

 

A kulturális javak kivitelére vonatkozó engedély, illetve műtárgykísérő igazolás iránti kérelmet a kulturális örökségvédelmi hatóság (Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ) formanyomtatványán vagy elektronikus űrlapon kell benyújtani az említett központhoz.

 

A gyakorlatban legtöbbször úgy sértik meg a védett, vagy annak minősülő tárgyak kivitelére vonatkozó szabályokat, hogy nem kérnek műtárgykísérő igazolást az olyan műalkotásokra, melyek kora elérte az ötven évet. Ezen esetekben mindig feljelentés kíséretében indul meg az eljárás.

 

Aki a kulturális javak körébe és védett gyűjteményhez tartozó tárgyat vagy védett tárgyegyüttes darabját jogszabályban előírt előzetes hozzájárulás nélkül elidegeníti, vagy, aki a kulturális javak körébe tartozó védett tárgy tulajdonjogában bekövetkezett változás bejelentési kötelezettségét elmulasztja, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Az előbbiek szerint büntetendő, aki a kulturális javak körébe tartozó és kiviteli engedélyhez kötött tárgyat engedély nélkül külföldre juttat.

 

2012.12.10 07:13:36   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet