Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Elektronikus fuvarlevéllel a légiközlekedésben - e-Freight küldemények száma a 2 milliót

A légi-árufuvarozás, a jelenleg 5 trillió dollár értékű nemzetközi kereskedelem egyik legfontosabb mozgatórugója azzal, hogy értékét tekintve, az összes nemzetközi forgalom 35%-a légi úton utazik és azáltal, hogy a világon 32 millió munkahely létéhez járul hozzá.
Jóllehet, ezt korunk technológiája már nem indokolja, ma még a légi-árufuvarozás túlnyomó részt papír alapú folyamatokkal zajlik. Minden egyes légi-áru küldemény kapcsán mintegy 30 papír alapú dokumentum készül – ez a papírmennyiség összesen évente 80 darab Boeing 747-es áruszállító repülőgépet töltene meg.

Az e-Freight project célja, hogy a légi-áru fuvarozási iparágat összhangba hozza a technikai lehetőségekkel, egy fenntarthatóbb és gazdaságosabb üzemeltetést eredményezve.
Az e-Freight project további célja, hogy a légi-árufuvarozás ellátási láncában a papírt olcsóbb, gyorsabb, pontosabb és sokkal megbízhatóbb elektronikus üzenetekkel helyettesítse. Az e-Freight project egy világméretű, iparági szintű project, amelyben részt vesznek a légitársaságok (fuvarozók), szállítmányozó ügynökségek, földi kiszolgáló szervezetek, feladók és a vámhatóságok is.

Jelenleg 12 papír alapú dokumentumot céloz meg ez az összetett project, kezdve a kereskedelmi dokumentumokkal, mint a számla és csomaglista, folytatva a fuvarozási dokumentumokkal, a főfuvarlevéllel, a házi-fuvarlevéllel és a manifeszttel, s végül a különböző vámhatósági dokumentumokkal zárva a sort. Minden fentebb említett okmánynak van szabványüzenet megfelelője, amelyek közül több már mindennapi használatban van. Hamarosan újabb dokumentumok kiváltásával is bővül a project, mint pl.: az eredetiség igazolás, veszélyesárú-nyilatkozat és a biztonsági-nyilatkozat-

Az adatok elektronikus cseréjével a fuvarozás időigénye jelentősen csökken, az adatrögzítési hibák veszélye kisebb lesz, a szolgáltatás átláthatósága javul és végső soron csökkennek a költségek is a papír alapú folyamatok kiiktatásával. Nem lesz több késedelem sem, a papír alapú dokumentumok elveszése miatt.

Jelenleg az e-Freight már szerte a világon 437 repülőtéren éles üzemű. Több mint 1500 szállítmányozó ügynök és mintegy 39 légitársaság aktívan részt vesz a projectben. Havonta ma már több mint százezer e-Freight küldeményt fuvaroznak, melyek száma folyamatosan nő. Ennek eredményeképpen a közelmúltban meghaladta a projekt kezdete óta fuvarozott e-Freight küldemények száma a 2 milliót.

 

2012.12.14 15:58:26   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet