Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Elméleti és gyakorlati kérdések a Kirendeltségvezetők Fórumán

Másodszor ült össze a megyék kirendeltségvezetői által delegált tagokból megalakult Kirendeltségvezetők Fóruma a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon. A november 5-én megtartott értekezlet előre meghatározott napirend szerint zajlott, amelyen a jelenlévők lehetőséget kaptak arra, hogy valamennyi téma kapcsán tolmácsolják az általuk képviselt megyei kirendeltségvezetők véleményét és észrevételeit.
A fórum tagjai előzetesen megvitatták megyéjük többi kirendeltségvezetőjével az egyes témák alapjául szolgáló írott anyagot, így a szakterületi vezetők szóbeli kiegészítése után elhangzottak az azokkal kapcsolatos észrevételek és javaslatok is, köztük számos olyan, amelyeket a katasztrófavédelem vezetése további vitára érdemesnek tartott.

Elsőként Bérczi László tű. dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő a diszlokációról, a katasztrófavédelmi őrsökről, valamint az önkormányzati, létesítményi és önkéntes tűzoltóságokban rejlő lehetőségekről beszélt. Részletesen szólt a hároméves őrsprogram részleteiről és arról, milyen szempontok szerint dőlt el, hogy mely településeken alakítanak ilyen beavatkozó egységet. Ezúttal is elhangzott, az őrsök létrehozásával is az a cél, hogy az első tűzoltók 25, de lehetőség szerint 10 percen belül a helyszínre érkezzenek. A főfelügyelő azt is hangsúlyozta, hogy az események nagyjából háromnegyede egyes riasztási fokozat mellett, tehát egy fél rajjal kezelhető. Különös figyelmet szenteltek a döntés meghozatalakor az ún. fehér foltoknak, hiszen rendkívül fontos ezek számának csökkentése, mihamarabbi megszüntetése. A tábornok arra hívta fel a kirendeltségvezetők figyelmét, hogy komoly feladatuk és felelősségük folyamatosan figyelemmel kísérni, hol vannak ilyenek, és milyen módon lehet ezeken a helyeken a mentő tűzvédelmet javítani.

Bérczi László kitért az önkormányzati, a létesítményi és az önkéntes tűzoltóságok szerepére, a velük való együttműködésre is. A kirendeltségvezetőknek véleménye szerint abban is fontos szerepük van, hogy megítéljék, működési területükön mely tűzoltóságok képesek már most önálló beavatkozásokra, vagy tehetők arra alkalmassá akár a támogatási rendszer újragondolása révén. A főfelügyelő szavaiból kiderült, a létesítményi tűzoltóságoknak határozott kérése, hogy a „kerítésen kívül” is dolgozhassanak. Az elképzelések szerint önkéntes alapon, együttműködési megállapodás alapján erre lehetőségük lesz. Meg kell vizsgálni azt is, folytatta a tábornok, hogy melyek azok az önkéntes egyesületek – különösen fontosak lehetnek a hivatásos tűzoltó-parancsnokságoktól távol esők –, amelyek önálló beavatkozásra képesek. Ezek a tűzoltóságok informatikai háttértámogatást is kaphatnak a katasztrófavédelemtől. Dr. Góra Zoltán tű. dandártábornok, főigazgató-helyettes ezzel kapcsolatban arra szólította fel a fórum tagjait, hogy a statisztikai adatok tükrében tekintsék át az őrsprogramot, ha szükséges, tegyék meg változtatásról szóló javaslataikat. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy ehhez tisztában kell lenniük a működési területükön lévő valamennyi tűzoltóság helyzetével és a várható változásokkal.

Az értekezlet résztvevői ezt követően általános és helyspecifikus tapasztalataikról számoltak be, többnyire azt előrebocsátva, hogy az őrsprogram eddig megvalósult része pozitív tapasztalatokat mutat. Ugyanakkor jelezték azt is, hogy egyes helyeken szükség lehet a program felülvizsgálatára. Góra Zoltán főigazgató-helyettes válaszában nem zárta ki ennek lehetőségét, mint mondta, alapvető módosítás nem, de átcsoportosítások elképzelhetőek.

A fórum következő napirendi pontja során az előző forumon felvetett informatikai problémák lehetséges megoldását Tanka László tű. ezredes, az informatikai főosztály vezetője osztotta meg a jelenlévőkkel. Mint kiderült, már készül az a modul, amely országosan egységesíti a szolgálatszervezés módszerét, és amelynek bevezetésével javul a műveletirányítás, és a remények szerint a program megoldást nyújt a túlszolgálat kérdésére is. A főosztályvezető emellett szólt az informatikai eszközpark fejlesztéséről is, mint mondta, a mindenki által jól érzékelhető változásra legfeljebb egy évet kell várni.

A kirendeltségvezetőket érintő humán kérdésekről Bittmann Tibor tű. ezredes, a humánszolgálat vezetője adott tájékoztatást. Részletesen beszélt azokról a jogosítványokról, amelyekkel jelenleg rendelkeznek, de az elhangzott észrevételek kapcsán szó esett arról is, hosszú távon mely kérdésekben kaphatnak a mostaninál nagyobb mozgásteret. Az értekezlet munkájába ekkor bekapcsolódott főigazgató leszögezte, ezen a téren is fontos a fokozatosság, hiszen némelyik változás akár forrástöbbletet is jelenthet. Bakondi György tű. altábornagy ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy a javaslattétel már önmagában komoly felelősséget jelent és önállóságot követel.

A technikai fejlesztésekről szóló napirend Dr. Tollár Tibor tű. dandártábornok felvezetésével vette kezdetét. A gazdasági főigazgató-helyettes mindenekelőtt azt hangsúlyozta, hogy a katasztrófavédelem szándéka megtalálni az élet diktálta helyes irányt, hiszen a korábbi gyakorlattal ellentétben olyan egységes rendszert kell létrehozni, amelyre a későbbiekben építkezni lehet. Ez teszi költséghatékonyan üzemeltethetővé és fenntarthatóvá a rendszerben lévő járműveket és eszközöket – jelentette ki a főigazgató-helyettes. Tollár Tibor részletesen kitért arra, milyen problémákat kell mindennek érdekében megoldani, és mi a kirendeltségvezetők feladata ebben. Bakondi György főigazgató a téma kapcsán arra hívta fel a fórum tagjainak a figyelmét, hogy közös megegyezésre van szükség abban, milyen irányba induljon a katasztrófavédelem a fejlesztések terén, ehhez a felelősségteljes döntéshez nagyon is fontos a megyei igazgatók, kirendeltségvezetők és a tűzoltóparancsnokok által tolmácsolt szakmai vélemények megismerése. A jó helyszíni műveleti döntéseket megfelelő technikával kell alátámasztani – hangsúlyozta a tábornok, ezért most hosszú távra, öt, tíz, akár 15 évre szóló döntéseket kell meghozni. Mindezt annak tudatában, hogy a legkisebb korrekció is komoly plusz költségekkel jár. A cél tehát a legjobb irányba, a leghatékonyabb megoldáshoz vezető úton elindulni, hiszen arról letérni már nagyon nehéz és drága.

A fórum további részében az október elejével átalakult hatósági munka részletkérdéseiről és az ellenőrzés terén elvárt módosításokról esett szó. A főigazgató az előbbi kapcsán egyértelművé tette, komolyabban kell foglalkozni a veszélyhelyzeti prognózisok elkészítésével, azzal, hogy az alkalmazott módszerek és megoldások mennyire válnak be a gyakorlatban, mindehhez szükség volt egy a terület működését koordináló főosztályra.

2012.11.06 07:18:27   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet