Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Mindent nyomtathatunk, amit nem tilos

A 3D nyomtatók egyik legnagyobb előnye, hogy könnyűszerrel készíthetők vele cserealkatrészek, háztartási eszközök vagy éppen gyerekjátékok – tehát tulajdonképpen minden, amire csak a felhasználónak szüksége lehet. A korlátok nélküli nyomtatásnak azonban gátat szabhat, hogy az Egyesült Államokban egy cég olyan szabadalmat jegyzett be, ami megakadályozhatja az eszköz jogsértő használatát. A szabadalom egy olyan DRM-re (digital rights management, digitális jogvédelem) vonatkozik, ami lehetetlenné tenné jogvédett tárgyak elkészítését a 3D nyomtatókkal.

.A 8286236-os számú szabadalmat az Intellectual Ventures jegyezte be október 9-én Washingtonban. Ez a 3D nyomtatót egy engedélyezési kód alapján működtetné. A kóddal azonosítható lenne, hogy a betáplált objektum elkészítéséhez fűződik-e bármilyen szabadalom. Ha a rendszer megállapítja, hogy a kinyomtatásra szánt tárgy jogsértő, a nyomtató megtagadja annak elkészítését, függetlenül attól, hogy textilről, szilárd tárgyról vagy élelmiszerről van szó.

A 3D nyomtatókkal elkövetett jogsértés sokak számára aggályos lehet; már léteznek olyan weboldalak, ahol a felhasználók háromdimenziós objektumok terveit osztják meg egymással. A nyomtatókat gyártó cégek egyelőre nem alkalmaznak a fentihez hasonló DRM technológiát, de a nemzetközi szerződések, például az ACTA (a hamisítás elleni kereskedelmi megállapodás biztosíthatja, hogy ezeket a jövőben intézményesítsék. A korlátozások egy része a szellemi tulajdon védelmével indokolható: a Lego például tiltakozhat az otthon készített építőelemek gyártása ellen, az ugyanis az ő üzletüket rontaná. A vehemensebbek akár nemzetbiztonsági okokra is hivatkozhatnak, a 3D nyomtatókkal ugyanis elméletben akár fegyveralkatrészek is előállíthatók.

.Térben támadó trollok
Az Intellectual Ventures-t a Microsoft fejlesztési igazgatója, Nathan Myhrvold irányítja. A DRM kritikusai elsősorban azt kifogásolják, hogy a cég nem 3D nyomtatók tervezésével és gyártásával foglalkozik, hanem szabadalmak felvásárlásával és licencelésével, így tulajdonképpen a jogdíjakból származik a bevételük, nem termékek előállításából. A szabadalmakkal üzletelő patent trollok az elmúlt években számos alkalommal korlátozták a piaci versenyt, ez pedig érzékenyen érintheti azokat, akik új termékek gyártásával keresnének pénzt. Az Intellectual Venturesnek körülbelül negyvenezer szabadalma van.

Az új szabadalom megítélése azért is ellentmondásos, mert nem csupán a kereskedelmi forgalomban kapható 3D nyomtatókat érintheti, hanem a számítógéppel vezérelt gyártástechnológiát is. Az Intellectual Ventures szabadalma alapján például törvénysértő lehet a CNC marógépek, az élelmiszeriparban használt extrudáló berendezések, valamint az öntő és sajtoló eszközök használata is.

.Beatrix holland királynő a királyi korona utánnyomott vátozatával
 A  Bustpatents oldal egyik szerkesztője szerint a 3D nyomtatókkal kapcsolatos aggályok nem újkeletűek. Aharonian elmondta, hogy a múzeumok már tíz évvel ezelőtt is aggódtak a kiállított szobrok illegális másolatai miatt, és a DRM már akkor is képbe került, mint megoldási lehetőség. Az Intellectual Ventures szabadalma tehát gyenge lábakon áll, ugyanis az alapötlete egyáltalán nem eredeti.

 

2012.10.17 13:53:15   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet