Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Jobban védené adatainkat a kormány

Társadalmi vitára terjesztették az elektronikus információbiztonságról szóló törvénytervezetet, amely szigorú védelmet írna elő az állampolgárokról tárolt adatok, illetve az internetezők védelmére. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) által előterjesztett törvény leghamarabb jövő márciusban léphet hatályba.

A kormány honlapján publikált tervezettel kapcsolatban vasárnapig lehet észrevételeket küldteni a szaktárcának. A KIM közölte, hogy a társadalmi vitát követően, szakmai szervezetekkel együttműködve dolgozzák ki a törvény végleges változatát.

A törvénytervezet szövege szerint a társadalmát érő fenyegetések miatt kiemelten fontossá vált " nemzeti vagyon részét képező adatok, valamint az azokat kezelő rendszerek védelme. A minisztérium szerint Magyarország számára "folyamatosan növekvő fenyegetést jelent a hadviselés egy új formája, amelyet kiberműveleteknek neveznek, de még inkább a békeidőkben is állandóan fenyegető terrorizmus számítógépes változata, a kiberterrorizmus."

A tervezetben foglaltak szerint a Magyarországon működő, vagy hazai felhasználókat kiszolgáló elektronikus információs rendszereket 1-től 5-ig biztonsági osztályokba, illetve biztonsági szintekbe sorolnák. A különböző szintű besorolásokhoz különböző védelmi előírásoknak lenne kötelező megfelelni. Az elektronikus információs rendszerek biztonsági felügyeletét ellátó szervek a következők lennének: a Nemzeti Elektronikus Információvédelmi Hatóság, az információbiztonsági gondnok, a Nemzeti Biztonsági Felügyelet, illetve Kormányzati Számítástechnikai Sürgősségi Reagáló Egység.


A Nemzeti Közszolgálati Egyetem feladataként jelölték meg a törvénytervezetben azt, hogy az elektronikus információs rendszer biztonságáért felelős emberek képzési rendszerét kidolgozza. Emellett az egyetem számára kötelező lenne résztvenni, kibervédelmi gyakorlatokon, továbbá az információvédelmi stratégiák és elemzések elkészítésében is.

2012.10.18 08:46:57   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet