Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Magyar bluetooth izzó tör be a világpiacra

Egy  amerikai fejlesztésű wifis izzónak, aminek a fényét okostelefonnal lehet szabályozni, most akadt egy magyar versenytársa, a Woomboo Kft. által kifejlesztett Bluetooth Bulb. Sorozatgyártása heteken belül elkezdődik, tehát a hazai csapat jóval előrébb jár, mint az amerikai.

A tengerentúli mérnökök még csak a wifis izzó prototípusának tökéletesítésére gyűjtenek pénzt a kezdő cégek beindulását segítő Kickstarter.com oldalon, míg magyar Woomboo hamarosan beindítja a gyártást, és karácsony előtt a boltokba kerülhet a hasonló elven működő, de wifi helyett bluetooth technológiára épülő izzó. Az izzó feltalálója és fejlesztője, Eitzenberger Balázs és üzlettársa, Lakits Péter azt is elmondta, hogy szerintük az amerikaiak rosszul döntöttek, mert a wifi és az izzó egybeépítése egyáltalán nem jó ötlet. Ezért használnak ők bluetooth 4.0-t, ami kisebb helyen elfér, és sokkal jobb kommunikációs képességei vannak. A történet pikantériáját pedig az adja, hogy a Kickstarter néhány hónappal ezelőtt elzavarta a magyar csapatot azzal, hogy az ötletük nem túl kreatív, miközben a wifiseket tárt karokkal befogadták.

Kéken is világít

A szabványos lámpaaljzatba becsavarható bluetooth izzót egy apró csapat fejlesztette ki. A Woomboo hatfős stábja alapvetően házautomatizálással, vezeték nélküli technológiákkal foglalkozik, ezen belül is elsősorban ipari gépekkel: légkondicionálókkal és fűtőrendszerekkel. Egyszer csak kipattant a fejükből egy ötlet, és a piacon körülnézve rájöttek, hogy bluetooth vezérlővel egybeépített izzót még senki sem csinált.

Az egyszerűbb változat csak sima fehér fényt tud kibocsátani, és 25 dollárba kerül. Azért írom az árat dollárban, mert az 15 ezer darabos első szállítmányt, aminek a nagy részét Magyarországon tervezik legyártani, elsősorban az Egyesült Államok piacára szánják exportra. Ez az olcsóbb led inkább az előszobába és a mosdóba való, ahol nincs semmi jelentősége a színes megvilágításnak. A drágább, 39 dolláros verzióban már három színes led van (vörös, zöld és kék), és ezzekel már ki tudjuk keverni a hangulatunkhoz illő színt.

A bluetooth 4.0-nak nemcsak a kis méret az előnye a wifivel szemben. A hőkibocsátás is nagyon számít, és még a legkisebb wifi routerek is nagyon felmelegednek - aki használt már mobilnetes routert (mifi hotspotot), az tudja, hogy az télen zsebkazánnak is jó. Mivel a led is melegszik, a két hőforrás együttesen már problémát okozhat a gondosan lezárt izzóban. További gond, hogy a wifis megoldásnál szükség van egy mesterizzóra, ami még három másikat tud irányítani. A Bluetooth Bulb azonban 10 okostelefonnal is párosítható, és egy szoftver akár 40 izzót is vezérelhet. Jelenleg Androidra és iOS-re készült kezelőprogram a lámpákhoz.

Persze attól még, hogy valami korábban nem létezett, egyáltalán nem biztos, hogy érdemes legyártani. De bluetooth izzó jó fejlesztési iránynak tűnik, és a Woomboo arra számít, hogy idén akár 100 ezer Bluetooth Bulbot elad. Az EU-ban és az USA-ban is fokozatosan kivezetik a piacról az áramzabáló hagyományos villanykörtéket. Emiatt növekvő keresletre és – ahogy a ledek gyártása világszerte felfut – csökkenő alapanyagárra lehet számítani

Hasznos és vicces

De miért venne bárki is telefonról irányítható ledet a lámpakapcsolós helyett? Azért, mert százmilliók rohangálnak szerte a világban okostelefonnal, és mindenki szeretné a mobilját extrákkal kiegészíteni. A Bluetooth Bulb még egészen olcsónak is számít, és megvan az az előnye, hogy nem kell lecserélni, amikor Androidról iOS-re váltunk, vagy fordítva. Az intelligens izzó mellett szól az is, hogy a világításon kívül másra is jó. Az amerikai és ausztrál piacokra készül egy beépített füstszenzoros változat is, ami azért nagy dolog, mert az ottani előírások szerint minden szobában kell lennie érzékelőnek. Az izzót úgy programozzák be, hogy minden környékbeli telefonra vészjelzést tudjon küldeni.

Emellett még számos hasznos tulajdonsága van a telefonról irányítható izzónak. Az Alzheimer-kórban szenvedők például arról írtak a Woomboonak, hogy az okostelefonról végre ellenőrizni tudják az égve felejtett lámpákat, és mindet távolról kikapcsolhatják. Bizonyos feladatok automatizálhatók, például hogy reggel és este fokozatosan csökkenjen, illetve növekedjen a lámpák fényerereje, vagy a ledek maguktól lekapcsoljonak, amikor bekapcsoljuk a tévét. (Ehhez persze már extra érzékelő szükséges, amit a tévé konnektorára kell bekötni). A Woomboo kiadja a Bluetooth Bulb fejlesztői segédletét (az SDK-t), amivel bárki ügyes appokat írhat majd az izzóhoz.

A Bluetooth Bulb tipikusan az az ötlet, aminek láttán mindenki a fejére csap, hogy miért nem ő találta ezt ki. Persze, de utána sokat kell dolgozni a megvalósításon. A Woomboo háromnegyed évig tartó fejlesztéssel és körülbelül 8-10 milliós befektetéssel jutott el a gyártható termékig. A forgalmazáshoz pedig a bluetooth miatt egy rakás engedélyt is be kellett szerezniük, ami szintén hónapokba tellett.

Index

2012.09.21 09:35:15   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet