Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Készül az Európai Ügyészségi Hivatal koncepciója

Az európai uniós forrásokkal kapcsolatos csalások felderítése lenne a feladata az Európai Ügyészi Hivatalnak, amelynek felállításáról az Európai Bizottság elnöke beszélt az EU helyzetét értékelő múlt szerdai beszédében. Az igazságügyekért felelős EU-biztos az EP alapjogi szakbizottságának ülésén elmondta, mindez pusztán egy új mechanizmust jelentene, amellyel a tagállami ügyészeket sarkallná Brüsszel arra, hogy a határokon átnyúló, uniós csalásokkal is kellő mértékben foglalkozzanak.
A nem megfelelő tagországi hozzáállással indokolta Viviane Reding igazságügyekért felelős EU-biztos az Európai Ügyészi Hivatal felállításának szükségességét. A luxemburgi származású politikus az Európai Parlament alapvető jogi szakbizottságának csütörtök délutáni ülésén beszélt a közelmúltben bejelentett bizottsági terv bizonyos részleteiről, az új szervezet pontos működéséről viszont még nem tudott felvilágosítást nyújtani, mondván, a jogszabályi javaslat kidolgozása még csak most kezdődött el.

Az Európai Bizottság elnöke szeptember 12-én, az Európai Unió helyzetét értékelő nagyívű beszédében jelentette, hogy a testület dolgozik az Európai Ügyészi Hivatal koncepciójának kialakításán. José Manuel Barroso akkor csak annyit mondott, hogy a jogállamiság fenntartása iránti elkötelezettség teszi jogilag is kötelezővé a Bizottság számára, hogy a jelenlegi Alapszerződések keretein belül felállítson egy ilyen intézményt.

Az igazságügyi EU-biztos csütörtök délután egyértelművé tette, hogy az Európai Ügyészség feladatkörébe az Európai Uniótól származó forrásokkal kapcsolatos nemzetközi visszaélések felkutatása, az ezzel összefüggő bűnözők bíróság elé állítása lesz. Hangsúlyozta, hogy a számos ilyenkor felvetődő büntetőjogi tétel közül egyelőre csak a csalások ügyében tevékenykedhet majd az iroda. Viviane Reding elmondta azt is, hogy nem egy új, szuperbefolyással rendelkező intézményt akarnak létrehozni, hanem a jelenleg is működő tagországi ügyészségi intézmények koordinációs mechanizmusát. A cél, hogy a jelenleginél jóval nagyobb hatékonysággal ítéljék el azokat, akik kifejezetten az uniós forrásokra utazva követnek el határokon átnyúló bűncselekményeket.

Az uniós biztos szerint mindez nagyonis szükséges, hiszen a tapasztalata szerint „a tagországi ügyészek általában nem tekintik fontosnak az ilyen jellegű ügyeket, ez nem prioritás nekik”, ez a mechanizmus viszont sarkallja majd őket arra, hogy uniós ügyekben is legyenek aktívabbak.

Az Európai Ügyészségi Hivatalt az EU Alapszerződésének 86-os cikke szerint hozná létre a Bizottság. Viviane Reding magyarázata szerint azért, hogy így minden tagállamra alkalmazható legyen a rendelkezés. Ezzel együtt azt ígérte, hogy „az Európai Parlamentet kellő időben be fogja vonni a Bizottság a jogszabályalkotásba”.

Csalás elleni irányelv

Az európai ügyészség gondolata szorosan összekapcsolódik a csalásellenes uniós irányelvvel, amelynek tervezetét júliusban mutatta be az Európai Bizottság. A testület ezzel szeretné némiképp egységesíteni az uniós pénzekkel kapcsolatos visszaélések büntetőjogi tételeit, amelyek ma nagyben eltérnek egymástól uniószerte.

Viviane Reding a szakbizottsági ülésen azt mondta, „az illegális cselekmények mértéke sokkoló, 2010-ben 600 millió euró uniós pénz illegális felhasználása kapcsán érkeztek bejelentések a tagországoktól”, szerinte ez az eltitkolt esetekkel együtt jóval magasabb is lehet. Elmondta, a bűnözők hamis információkat nyújtanak be az elbíráló hatóságokhoz annak érdekében, hogy uniós támogatáshoz jussanak, főként a mezőgazdaság és a vidékfejlesztés területén – tette hozzá.

 

2012.09.28 09:10:56   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet