Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Zrínyi egyetem: felújítás túlszámlázással

A Központi Nyomozó Főügyészség hűtlen kezelés gyanújával nyomoz
NyomtatásKétmilliárdos kollégiumfelújítás, félmilliárdos épület-korszerűsítések, negyvenmillió akadálypályára, új őrzés-védelmi rendszerre, hetvenmillió parkrendezésre és kerítésekre, több mint tízmillió forint a csapadékvíz elvezetésére. Így számlázták le különböző magáncégeknek azt a 4,6 milliárd forintot, amelyet a szocialista Szekeres Imre honvédelmi minisztersége idején a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Hungária körúti épületeinek felújítására költöttek el.

Szekeresék a Bolyai János Katonai Műszaki Főiskola Üllői úti kampuszának hatalmas ingatlanát adták el telekáron, 5,6 milliárd forintért, hogy ebből újítsák fel az egyetemet. Az Üllői úttól egészen a MÁV vasútvonalig elterülő ingatlant, amelyet többi oldaláról a Gyáli út és a Könyves Kálmán körút határol, 2008 áprilisában az akkor szocialista vezetésű Ferencvárosi Önkormányzat részére értékesítették, amely egy izraeli lakóparképítő, befektető cég konzorciumának tagjaként jutott hozzá a vásárláshoz szükséges összeghez.

Azóta szinte minden épületet lebontottak, a területen viszont nem épült semmi. Az értékesítésből befolyt összegből 4,6 milliárd forintot utalt át a nemzeti vagyonkezelő a HM kasszájába, egymilliárdot megtartott. A szaktárca jelenlegi vezetésének gyanúja szerint viszont a honvédelmi tárcának átadott 4,6 milliárd forintos összeget is úgy használhatták fel, hogy jelentősen túlszámláztak az egyes vállalkozóknak a korszerűsítési munkákért. Az ügyben Hende Csaba honvédelmi miniszter tett feljelentést, ez alapján hűtlen kezelés gyanújával nyomozást is folytat a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF).

Összesen mintegy száz tényállás esetében kellett feljelentést tenni a Honvédelmi Minisztérium átvilágítása során – összesített korábban Hende Csaba honvédelmi miniszter.

A korszerűsítést a szocialista Szekeres Imre minisztersége idején a Zrínyi egyetem kancellári pozíciójába ültetett Nagy Kálmán ezredes koordinálta, aki ellen a katonai ügyészség nemrég vádat emelt sikkasztásért. A volt kancellár az építkezések és a költözés megkezdése előtt azt nyilatkozta: a bevételekből 3,8 milliárd forint keretösszeget szántak többek között a katonák 372 férőhelyes kollégiumának, nyelvi laborjának, műhelyeinek és a fegyverraktáraknak a felújítására. A diákok 2-4 ágyas szobájába kulturált zuhanyzó, televízió és hűtőszekrény is kerül. Ehhez képest a felújítás költsége csaknem egymilliárd forinttal megugrott, miközben a kifizetések között a gyanú szerint erősen vitatható tételek is szerepeltek.

MN.

2012.10.01 14:33:48   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet