Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Veszélyes okosmobilok

Az intelligens készülékek könnyen ellenségeinké válhatnak.

 

Az okostelefonok tulajdonosai nagyon nehezen veszik tudomásul, hogy a kezükben napi több órát működő készülék mekkora veszélyt jelenthet . Az alkalmazásboltokban megtalálható appok letöltésével előfordulhat, hogy olyan szoftvert engedünk a készülékünkre, amely a személyes adataink, üzleti titkaink ellopására terveztek. Ezt célozza a PlaceRaider is, amit annak demonstrálására fejlesztettek, hogy mennyire egyszerűen összegyűjthetőek egy ember személyes adatai annak tudta nélkül.

 

Az USA-ban (Crane, Indiana) működő Naval Surface Warfare Center az Indianai Egyetem közreműködésével létrehozott egy olyan alkalmazást, amit a „vizuális malware" kategóriába soroltak, és ami képes rögzíteni, majd ezután 3D-ben rekonstruálni a felhasználó környezetét. A projekt vezetője, Robert Templeman, elmondása szerint a rosszindulatú alkalmazás kizárólag androidos mobilokon (legalább 2.3-as verzió kell hozzá) működik: a PlaceRaidernek elnevezett app észrevétlenül fut a háttérben egy olyan kamera alkalmazásába beépülve, amit a felhasználó gyanútlanul tölt le a Google Play áruházból.

 

Mivel a letöltött applikáció használója rutinból megadja a kért felhasználási engedélyeket, így a PlaceRaider háborítatlanul dolgozhat, azaz készíthet fotókat, majd a háttérben el is tudja küldeni az előre meghatározott címre. Rögzítés közben az alkalmazás jegyzi a dátumot, a helyszínt, a készülék orientációját, sőt, még arra is figyeltek, hogy fényképezés közben némítsák a kamera esetlegesen beállított zárhangját. A malware a képek szortírozása után elküldi őket egy központi szerverre, ahol összeállítják a felhasználó közvetlen környezetét egy 3D hatású felvétellé. A több képből összeálló képből így lehetőség nyílik olyan személyes, titkos információk kinyerésére, mint a lakásban, vagy irodában látható eszközök felszerelések listája, vagy egy számítógép, tablet képernyőjén megjelenő bankkártya adatok, vagy jelszavak.

 

Templeman csapata tesztelte is a PlaceRaidert: 20 felhasználó kapott (tudtunkon kívül) fertőzött készüléket, mindössze arra kérték őket, hogy úgy használják a mobilokat az irodájukban, ahogy azt egyébként is szokták. Ezután két csoportra bízták a fotók kiértékelését, vagyis arra kérték őket, hogy igyekezzenek minél több használható infót kinyerni a titkon készített fotókból. Már a nyers fotók is sok adattal szolgáltak, de a 3D-felvételek különösen sok részlettel szolgáltak az áldozatok környezetéről.

 

Templeman terve szerint el fogják készíteni az alkalmazás iOS és Windows Phone alapú verzióját is, és remélik, hogy így elérik, hogy a mobilos operációs rendszerek biztonságosabbak lehessenek a jövőben. Végül megnyugtató hír, hogy a PlaceRaider sosem került „forgalomba", egyetlen Google Play alkalmazás sem tartalmazza, létrehozására egy tudományos projekt keretében került sor az Indianai Egyetemen.

2012.10.02 13:04:37   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet