Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Tízezrével jönnek a fiatalkorú menekültek az EU-ba

Tízezrével További erőfeszítéseket sürget az Európai Bizottság a kíséret nélkül Európába érkező fiatalkorúak védelmében. A testület pénteken elfogadta az ezzel kapcsolatos 2010-es cselekvési tervről szóló közbülső jelentést, amelyben megállapította, hogy ettől függetlenül évekig nem várható jelentős javulás.
Tavaly több mint 12 ezer menekültkérelmet nyújtottak be egyedül az EU-ba érkező fiatalkorúak valamely uniós tagállam hatóságához. A korábbi években körülbelül ugyanennyi kérelem érkezett, és a Bizottság számításai szerint a következő esztendőkben sem várható jelentős javulás. Ezen túlmenően fiatalkorú menekültek tízezrei tartózkodhatnak a tagországokban, ők illegálisan jutottak be az unióba.

A problémát már korábban felismerte az EU, ez ügyben 2010-ben cselekvési tervet is indított a Bizottság. A testület pénteken fogadta el a cselekvési terv időközi jelentését, amely megállapította, hogy alapvetően javul a helyzet, de további erőfeszítésekre van szükség.

Az elmúlt években komoly méreteket kezdett ölteni a kíséret nélküli fiatalkorú menekültek problémája. A belügyekért felelős EU-biztos elmondta, sokan szeretnének új életet kezdeni az Európai Unióban, ezért vagy háború elől menekülnek, vagy a szűkös anyagi lehetőségek és a szegényes kilátások miatt a szüleik engedik őket útnak egyedül Európába; de az is gyakori, hogy az egész család elindul, de már csak a gyermekek érkeznek meg a határokhoz.

Cecilia Malmström elmondta, sikerként értékelhető, hogy a tagországok felismerték: a gyermekek érdekeit kell figyelembe venni vezérelvként a menekültügyi kérelmet elbírálásakor, és az ezzel kapcsolatos jogszabályok elkészítésekor. Ugyancsak pozitívumként említette Cecilia Malmström, hogy az uniós megközelítés a középpontba állította azt, hogy pénzt kell áldozni erre a veszélyeztetett társadalmi csoportra. Az unió egyszerűsíteni tudta a kommunikációt is az EU-intézmények között, és a tagállamok elkezdték egymással megosztani a legjobb, már bevált megoldásaikat például a gyámügyi rendszer és az életkor-megállapítás terén.

A jelentésből ugyanakkor kitűnik, az EU szeretne sokkal pontosabb adatokat a kíséret nélküli fiatalkorúakról. Közülük ugyanis sokan eltűnnek az ellátórendszerből. A nem kellően egységes szabályok miatt egyelőre az adatok tagállami összehasonlítása is nehézkes – jegyezte meg Cecilia Malmström.

Nagyobb hangsúlyt fektetne az uniós biztos a megelőzésre is: ennek érdekében szerinte a tagállamoknak fel kellene venniük a kapcsolatot azokkal az országokkal, ahonnan a legtöbb fiatalkorú menekült érkezik, és konkrét megoldásokat találni arra, hogy boldogulhassanak a saját hazájukban. Az Európai Bizottság továbbra is ajánl majd uniós forrásokat a velük kapcsolatos projektek finanszírozására, pozitívumként említette, hogy több országban már látszanak ennek eredményei.

A Bizottság tájékoztatójából kiderül, Magyarországon 2009-2011 között 1000 , felnőtt kíséret nélküli fiatalkorút tartóztattak le illegális magyarországi tartózkodás miatt. Tavaly körülbelül 60 18 év alatti fiatal igényelt menekültkérelmet a magyar hatóságoktól, ez az összes menekültkérelem 3,6 százaléka, közülük 10-en kaptak letelepetési engedélyt. Összehasonlításképpen, míg Magyarország 60 kérelmet kapott, Ausztriában például 1000 kérelmet bíráltak el a hatóságok, Svédországban pedig több mint 2600-at.

A fiatal menekültek szinte kizárólag Afganisztánból érkeznek. 5655 menekültkérelem érkezett afgán állampolgároktól 2011-ben, Szomáliából 645-en, Guineából 525-en, Oroszországból pedig 445-en kértek letelepedési engedélyt.

Bi

 

2012.10.02 13:21:11   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet