Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Visszaverő anyagok mögött

Egy új módszer segítségével lehetőség nyílik arra, hogy olyan visszaverő anyagok mögé is belássunk, mint a befagyott ablak vagy akár a bőr.
Egy izraeli kutatócsoport kifejlesztett egy térbeli fénymodulátort (SLM – Spatial Light Modulator), ami azokat a szóródásokat alakítja vissza, amiket a fény a tárgy felületén elszenvedett. Az SLM pixelsorokból áll, ezek korrigálják a visszavert fényhullámokat. Az SLM megváltoztatja a fény áthatolásának sebességét, amikor az elektromos mező eléri annak pixeleit. A sugár egyes részeit lelassítja, míg a többin nem változtat.

A kísérletekben először műanyag filmet világítottak meg közönséges lámpával. Eközben számítógépen keresztül állították az SLM-et egészen addig, míg tiszta képet nem kaptak a lámpáról. Jaron Silberger, az izraeli Weizmann Intézet kutatója szerint megmutatták, hogy nincs szükség lézerre, hiszen ezt eddig mindenki más lézerrel érte el. Egyszerű lámpából származó inkoherens fénnyel vagy a napfénnyel, a természetes fénnyel meg tudják ezt tenni. Ezekről az eredményekről már 2010-ben beszámoltak az MIT kutatói, akik a sarkon túl is látó kamerát fejlesztették ki. Ám ez a kamera femtoszekundumos lézerrel működik.

Már az izraeli kutatók is a sarkon túlra láthatnak, ám ők az új módszert a visszavert fényre alkalmazták. A technikát elsősorban orvosi és biológiai vizsgálatokhoz használnák, például az agy fehérállományának feltárásánál.

 

2012.08.05 07:52:23   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet