Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Az államé lesz a Pro-M Zrt.

A Magyar Állam száz százalékos tulajdonába kerül az Egységes Digitális Rádiórendszert működtető Pro-M Zrt. a Magyar Telekommal aláírt szerződés szerint. A tranzakció összértéke 19,9 milliárd forint.

A Magyar Állam és a Magyar Telekom Nyrt. adásvételi szerződést írt alá az Egységes Digitális Rádiórendszert (EDR) üzemeltető Pro-M Zrt. 100%-os részvénycsomagjának eladásáról. A szerződés értelmében a Pro-M Professzionális Mobilrádió Zrt. a kormányzati informatikai és távközlési üzemeltetést és szolgáltatást ellátó állami cég, a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ Zrt.) tulajdonába kerül szeptember 1-jei hatállyal.

 

A 2005-ben a Magyar Állam és a Pro-M Zrt. között megkötött szerződés konstrukciója alapján az EDR üzemeltetését 10 évig látta volna el a Pro-M Zrt. az eredeti feltételek mellett. A Magyar Állam eredeti szándékai szerint is opciós joggal bírt a tulajdonjog átvételére, mivel a rendkívül magas rendelkezésre állást biztosító, zárt rádió-távközlő rendszer a magyarországi kritikus információs infrastruktúra egyik kulcseleme.

 

A tervezettnél korábban megvalósuló adás-vétel elsődleges oka az EDR egységes, állami távközlési szolgáltatói körbe való integrálásának szándéka. A konszolidációs folyamatot elősegítette a szerződő felek által előrehozott tárgyalási folyamat. A vezető távközlési szolgáltató képviseletében tárgyaló T-Systems Magyarország Zrt. és a Magyar Államot képviselő NISZ Zrt. piaci alapokon nyugvó kölcsönös megállapodásra jutottak a működési feltételek vizsgálatát követően a kiemelt közérdek figyelembe vételével. A Pro-M Zrt. állami tulajdonba kerülése támogatja a Kormány hálózatkonszolidációval kapcsolatos célkitűzéseit és lehetővé teszi, hogy a kormányrendeletben kijelölt kormányzati célú hírközlési szolgáltató, a 100%-os állami tulajdonú NISZ Zrt. az EDR üzemeltetését és a kapcsolódó szolgáltatásokat a vállalat közvetlen állami tulajdonlással biztosítsa az ellátotti körbe tartozó szervezeteknek.

 

A tranzakció összértéke – amely magában foglalja a részvényeladást, a Magyar Telekom Pro-M Zrt. számára nyújtott hiteleit, valamint a Pro-M működőtőke-igényét – összesen 19,9 milliárd forint.

 

A Pro-M Zrt. a T-Systems Magyarország Zrt-hez hasonlóan a Magyar Telekom Csoport tagja, a céget 2005-ben alapították az EDR kiépítése és üzemeltetése érdekében. Az EDR a 380-400 MHz-es frekvenciasávon működő országos mobil rádió hálózat, amely a sürgősségi szolgálatok (azaz a rendőrség, a mentőszolgálat, a katasztrófavédelem) és más közbiztonsági szervek magas színvonalú, TETRA-szabvány szerinti mobil rádiós kommunikációját teszi lehetővé. A budapesti hálózat átadása 2006. április 5-én megtörtént, ezután a középső, majd a keleti és végül a nyugati országrészt fedték le a Pro-M szakemberei. A vállalat a hálózat országos kiterjesztését 2006 decemberére, a kitűzött határidő előtt egy hónappal, rekordgyorsasággal teljesítette. Az országos hálózatban 270 bázisállomás működik, amelyek 42 ezer készülék használatának technikai háttérbázisát biztosítják. A teljes kiépítéssel és használatbavétellel Európa egyik legkorszerűbb és létszámarányában legkiterjedtebb TETRA rádiórendszere valósult meg Magyarországon.

 

Az EDR a TETRA technológiával valósult meg, amely mozaikszó a Terrestrial Trunked Radio elnevezés (földi trönkölt rádió) rövidítése. A TETRA egy professzionális felhasználásra tervezett, mobil távközlő rendszer, amely segítségével a csoportkommunikációs szolgáltatások, a mobiltelefon-szolgáltatás, az üzenetküldés és a mobil adatszolgáltatások egyedi kombinációja, egyetlen rádióegységről érhető el.

 

A Pro-M Zrt. által megvalósított EDR rádiószolgáltatás jelenlegi felhasználói többek között az Országos Rendőr-főkapitányság, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Tűzoltóság szervezetei, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főigazgatóság, az Országos Mentőszolgálat, az OMSZ Légimentő Kht., a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága, a Honvédség és a Nemzetbiztonsági Szolgálatok.

 

2012.08.29 13:12:55   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet