Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Munkával lehetne törleszteni a kisebb vétségekért

Jóvátételi munkával törleszthetné büntetését az új Btk. szerint az, aki kisebb súlyú vétséget, például rongálást vagy garázdaságot követ el. A közmunkaprogram feladataihoz hasonló munkákra önkéntesen lehetne jelentkezni.

Az új büntető törvénykönyv értelmében, ha valakit graffitizésért kapnak el, de vállalja, hogy helyreállítja az okozott kárt, lefesti az összefestett felületet, mentesül a büntetés alól.

Répássy Róbert államtitkár ennek kapcsán kifejtette: nem lesz senkinek priusza, nem számít majd büntetett előéletűnek, hanem egy egyéves időtartamban önkéntes munkát vállalva elkerülheti a büntetőeljárást. „Tipikusan olyan munkára kell gondolni, amelyet most is lehet társadalmi munkában végezni, mondjuk egy oktatási intézmény részére; vagy ha valaki rongál, valamilyen garázda tevékenységgel kárt okoz, akkor ennek a helyreállítása, vagy az ezzel kapcsolatos jóvátétel az, ami megoldhatja ezt a büntetéselterelési formát” – ismertette a politikus.

Az új program nemcsak az elítélteknek jelentene könnyebbséget, de az állami kasszát is kímélné. A jóvátételi munkát csak állami, önkormányzati vagy egyházi intézményeknél lehet végezni, a feladatokat a megyei kormányhivatalok oszthatják ki. Az elvégzett munkát a fogadó intézménynek kell igazolnia.

 

2012.09.03 09:07:18   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet