Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Tapéta állja útját a kíváncsiskodó netezőknek

A házi WLAN hálózatok ritkán maradnak a négy fal között. Francia kutatók ennek orvoslására speciális papírból árnyékolót fejlesztettek ki.

A Grenoble-i Institut Polytechnique intézet kutatói a francia CTP papírtechnikai központtal kifejlesztettek egy tapétát, amely az otthoni WLAN hálózatok üzemeltetőinek több privát szférát ígér. A vezeték nélküli hálózatok veszélyt jelenthetnek, mert a bázisállomás jelei nem állnak meg a bejárati ajtónál, hanem az online tevékenységeinkről jóval nagyobb távolságban árulkodhatnak.

Az utcáról, a szomszéd lakásból vagy akár a szomszéd házból is gyakran vehető a rádióforgalom, ami lehetőséget nyújt a rejtjelezés megfejtésére. Így egy támadó beletekinthet, hogy éppen mit nézünk a neten, e-mailt fogadhat vagy értékes információkat, pl. hitelkártya- és bankadatokat lophat el. A modern vezeték nélküli szabványok ez ellen titkosítási eljárásokat alkalmaznak, amelyek időközben a legtöbb felhasználó be is kapcsol. De a használatos kriptográfiai módszereket az utóbbi időben már többször feltörték – először a régi WEP-protokollt, majd az azt követő WPA szabványnál is találtak támadási felületet. Most a továbbfejlesztett WPA2-n van a sor, amely jelenleg még biztonságosnak mondható. De ne legyünk naivak, már ezen is dolgoznak a megfelelő szakértők…


Ezért sokat segítene, ha a rádiójelek egyáltalán nem hagynák el a saját lakásunkat. A grenoble-i biztonsági tapéta úgynevezett metapapíron alapul: a benne lévő minta, amit egy ezüsttintával visznek fel, gondoskodik arról, hogy a leginkább használatos, 2,4 gigahertzes WLAN frekvenciához tartozó rádióhullámok ne haladjanak át rajta, hanem visszaverődjenek a belső térbe. Ez elvileg még jobbá is teheti a vételt a szobában.

A metapapírral eddig három különböző hullámspektrumot sikerült blokkolni, így az újabb WLAN technológiákat is le lehet árnyékolni, amelyek 5 gigahertz körül működnek. A metapapír nagy előnye: mivel a minták csak bizonyos frekvenciákat blokkolnak, nem keletkezik Faraday-kalitka. A rádió- és televízió jelek ugyanúgy, mint eddig bejutnak a lakásba, hasonlóan a mobiltelefonok frekvenciáihoz.


A saját otthoni hálózat biztosítása mellett a metapapírt WLAN-hotspot üzemeltetők is használhatnák. Így a helyi hálózatot egy meghatározott területre, pl. hotelszobára vagy repülőtéri terminálra lehetne korlátozni. Ezen kívül a metapapír az idegen WLAN jeleket is távol tartja. Pierre Lemaitre-Auger, a projekt vezetője ezért a műszaki védelmet kórházaknak és moziknak is ajánlja, amelyeknél a rádióhullámokat biztonsági- vagy egészségügyi okokból blokkolni kell.

A védelem akkor is működik, ha a metapapírra még egy réteg normál tapétát felvisznek, így a technikát észrevétlenül lehet alkalmazni. A tapéta nem lenne drágább, mint a hagyományos falburkolat a középső árszegmensből. Az Ahlstrom finn vállalat időközben lefoglalta a jogokat és 2013-ban már piacra is szeretné dobni a metapapírt.

Azonban még jelenleg van egy fontos probléma: ahhoz, hogy az otthoni WLAN tényleg a házban maradjon, nem csak a falakat kell tapétával burkolni, hanem a padlókat, plafont, ajtókat és még az ablakokat is. Az utóbbihoz a technikát még átlátszóvá kell tenni, a többi építőelemnél nem lehet probléma: a papírt a gipszkartonokba is lehetne integrálni.

Ekkora ráfordításnál és költségeknél mindazonáltal már joggal merül fel a kérdés, hogy nem lenne-e jobb inkább a jó öreg vezetékes hálózatot használni, amit kívülről nem lehet olyan könnyen megcsapolni. De a vezeték nélküli technika kényelméről a legtöbb felhasználó már aligha akar lemondani.




2012.07.16 18:17:40   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet