Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Elkészült a magánbiztonsági vállalkozások minősítő rendszerének munkaanyaga

A hiányos jogszabályi háttér nem csupán a magánbiztonsági ágazat és a vagyonvédelmi szakma megítélését és hitelességét rombolja, de nagymértékben erodálja a biztonsági szolgáltatások színvonalát is – jelentette ki Mandrik István, a Magyar Biztonsági Vállalkozások Munkaadói Szövetségének (MBVMSZ) elnöke. A szervezet legutóbbi, május végén megtartott közgyűlésén olyan határozatokat fogadott el, amelyek az MBVMSZ aktív szerepvállalása mellett átfogó ágazati együttműködést sürgetnek a piaci szereplőkkel és a vagyonvédelmi kamarával is.

A személy- és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói tevékenységről szóló törvény 2012. január 1-jétől hatályos módosítása ugyan tett bizonyos lépéseket az alvállalkozói láncolatok kiszűrésére, ám ennek gyakorlati és valós ellenőrzésére a jogszabály nem ad megoldást – állítja az MBVMSZ. Az érdek-képviseleti szerv éppen ezért a vagyonvédelmi törvény egyszerűsítését és egységesítését szorgalmazza.
A MBVMSZ a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamarával (SZVMSZK) együttműködve azt tervezi, hogy a Belügyminisztériumnál kezdeményezni fogja a kifogásolt jogszabályok egyszerűsítését és egységesítését a polgári biztonságvédelem teljes vertikumára vonatkozóan.
A szakma helyzete egyre nehezebb lesz, azok a változások, amelyek az elmúlt időszakban történtek, az élőerős őrző-védő szolgáltatások komoly minőségi romlását eredményezték. A fizetőképes kereslet szűkülése, az állami és önkormányzati megrendelések áron aluli megbízásokat eredményeztek. Mindezek eredményeként a szakma a munkavédelmi és munkaügyi ellenőrzések célpontjává vált – fogalmazott Mandrik.
A MBVMSZ az elmúlt hónapokban elkészítette a Magánbiztonsági Ágazat Biztonsági Vállalkozások Minősítő Rendszerének munkaanyagát, amelyet a közelmúltban továbbított a Belügyminisztériumnak. A vagyonvédelmi törvény módosításakor a szakmai kamara jogosítványaiként említett minősítői rendszer bevezetésével kapcsolatban az MBVMSZ tagságának, és általában a szakmának is komoly fenntartásai vannak, hiszen a módosított jogszabály hiányosan rendelkezik a minősítői rendszer létrehozásáról és működtetéséről is. A rendszer létrehozása törvényi lehetőség, azonban érdemi előre lépés - az MBVMSZ-t kivéve - eddig nem történt az ügyben.
Mint azt Mandrik István elmondta: egyelőre nem látják tisztán, hogy mit jelent egy, a módosított törvényben előírt minősítői rendszer az SZVMSZK oldaláról. A munkaadói szövetség elnöke kifejtette: egy ilyen rendszer működtetése a kamarában nem irányulhat sem a cégek, sem a személyek minősítésére. Ezzel szemben az MBVMSZ a magánbiztonsági ágazat minősített érdek-képviseleti szerve, amelyhez adott a szakmai háttértámogatás a piaci szereplők részéről.
Az SZVMSZK és az MBVMSZ együttműködéséről szólva a munkaadói szövetség elnöke elmondta: az elmúlt egy évben gyakorlatilag minden kapcsolat megszűnt a két szervezet között. Éppen ezért az MBVMSZ felajánlotta a kapcsolat javítását, újraélesztését az SZVMSZK idén tavasszal megújult elnökségének, különös tekintettel arra, hogy - a Magánbiztonsági Ágazati Párbeszédbizottság (MBÁPB) tagjaként – az MBVMSZ-nél megjelennek a gazdasági társaságok, a szakszervezeti oldalon pedig a természetes személyek. Mandrik István szerint az SZVMSZK és az MBVMSZ együttműködése lehetővé tenné a kamara számára, hogy párbeszédet folytasson az egész szakmával. Az MBVMSZ álláspontja szerint ugyanis a magánbiztonsági szakma „felhatalmazása” nélkül nem lehet jó kamarát csinálni.
A jelenlegi helyzet javítása érdekében Mandrik szerint nyíltságra és együttműködésre van szükségre az SZVMSZK, az MBVMSZ és az MBÁPB között.
A vagyonvédelmi törvény módosítása sem csökkentette a szakmai szereplők bizonytalanságát: a vállalkozások felelősségbiztosítási rendszerének bevezetése mellett egy egységes igazolványrendszer bevezetésére is szükség lenne. A jogszabály rendelkezik a megjelent hírek arról is szólnak, hogy „új típusú őrzés-védelemre” van szükség a kormányzati és az önkormányzati épületeknél, azonban a magánbiztonsági piac szereplői egyelőre nem tudják, nem értik, mit jelent mindez.
Mandrik István szerint szükség van a megfelelő értékarányos piaci viszonyok alakulásának figyelemmel kísérésére is, különös tekintettel a közbeszerzési folyamatokra, a gyakorlatra, és a kapcsolódó árakra. Mint azt az MBVMSZ elnöke elmondta: meg kell akadályozni az alulvállalásokat, mert a szakma színvonala és önbecsülése is csökken. Az eddigieknél hatékonyabban kell bevonni a munkaügyi hatóságot a feketemunkások kiszűrésére, hiszen az építőipar után a magánbiztonsági piacon a legmagasabb a feketemunka aránya és – a munkadíjakat tekintve - az alulvállalás is. A biztonsági és védelmi szolgáltatások szakmai színvonalát, minőségét csak akkor javíthatják, ha központi, kormányzati szándék esetén a szolgáltatások vállalási díjai közelebb kerülnek a minimálbérhez és a szakmai bérminimumhoz. A közbeszerzési törvényben foglaltak szerint a tisztességes piaci árnak tükröznie kell a tisztességes piaci követelményeket. A szankcionálást ugyanakkor sokak véleménye szerint a megbízói oldalon kellene elkezdeni, ráadásul elsősorban az állami megrendelőknél. Ehhez szoros kapcsolatra és együttműködésre, együttgondolkodásra van szükség a közbeszerzést irányító állami szerveknél, az MBVMSZ éppen ezért kapcsolatfelvételt szorgalmaz és kezdeményez ebben a témában is.



 

2012.06.14 16:28:50   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet