Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Az EP visszavág a tagállamoknak

Az Európai Parlament csütörtökön úgy döntött, hogy a Schengen-szabályozás ügyében támadt nézeteltérés tisztázásáig felfüggeszti az együttműködést a Tanáccsal más bel- és igazságügyi dossziékról.

Az Európai Parlament fenyegetését beváltva csütörtökön befagyasztotta együttműködését több bel- és igazságügyeket érintő fontos jogalkotási javaslatról a tagállamokkal, amíg azok ki nem köszörülik a csorbát, és a Schengen-térség jövőbeli szabályozásának kérdésében nem visszakoznak múlt héten elfogadott, a képviselőket a jogalkotás egy speciális területéből a közös döntési lehetőségtől megfosztó álláspontjuktól.

A Parlament eddig precedens nélküli válaszlépéséről a politikai csoportok vezetőiből és az EP elnökéből álló elnökök konferenciája döntött csütörtökön. Döntésük értelmében öt folyamatban lévő jogalkotási ügyben függesztik fel a Tanáccsal az együttműködést, és így a jogalkotói munkát, egészen addig, amíg a képviselőtestület számára kielégítő megoldás születik a Schengen-reform egyik vetületéről, ahol a tagállamok a Bizottság eredeti javaslatától eltérve együttdöntés helyett csak véleményezési (konzultációs) jogot adnának az EP-nek.

Az öt szóban forgó dosszié: a schengeni határellenőrzési kódex és a schengeni egyezmény végrehajtásáról szóló konvenció módosítása; a bűncselekményeket érintő igazságügyi együttműködés, az információs rendszerek ellen intézett támadások elleni fellépéssel; az európai nyomozati parancs; a 2013-as uniós büdzsé belbiztonsággal kapcsolatos aspektusai; az utasok adatainak cseréje az EU-ban (PNR).

Az elnökök konferenciája párhuzamosan úgy döntött, hogy a júliusi plenáris ülés napirendjéről leveszi Carlos Coelho képviselő jelentését a schengeni értékelési és figyelőrendszerről, és Renate Weber jelentését a határellenőrzések visszaállításáról.

„Példa nélküli, hogy a jogalkotási folyamat kellős közepén az egyik jogalkotó kizárja a másikat. A bel- és igazságügyi tanács június 7-én elfogadott megközelítése pofon a parlamentáris demokráciának, és elfogadhatatlan az európai polgárok által közvetlenül választott képviselők számára. Az elnökök konferenciája ezért kényszerült ezekre a szigorú intézkedésekre” – jelentette ki Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke.

 

2012.06.19 09:10:58   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet