Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Új stratégia az emberkereskedelem felszámolására

40 konkrét intézkedést tartalmaz az emberek kizsákmányolása elleni uniós stratégia, amelyet kedden fogadott el az Európai Bizottság. A programterv a modernkori rabszolgaságnak, a koldulásra, lopásra, valamint a kényszermunkára kényszerítésnek vetne véget az EU-n belül, ennek érdekében egyebek mellett nagyobb rendőrségi együttműködést vetítene előre.

A modernkori rabszolgaság felszámolását tűzte ki célul az Európai Bizottság annak az uniós stratégiának az elfogadásával, amely egy korábbi irányelvet kiegészítve az emberek kizsákmányolása elleni küzdelmet tenné hatékonyabbá a 27 uniós tagország területén. A 40 konkrét intézkedést tartalmazó stratégiát kedden fogadta el a testület, kiemelve, hogy összehangolt megközelítést szeretne alkalmazni a probléma kapcsán. Ez praktikusan azt jelenti, hogy a megelőzéssel, a védelemmel, és az áldozatok támogatásával összefüggésben is van ötlete Brüsszelnek.

A belügyekért felelős EU-biztos hétfőn egy hatásos videó bemutatásával kívánta érzékeltetni az emberek kizsákmányolásával kapcsolatos problémák súlyát, jelezve, hogy az ENSZ felmérése szerint évente 20,9 millió állampolgárt kényszerítenek munkára, köztük prostitúcióra. Körülbelül a negyedük (5,5 millió) gyermek.

„Sajnos a rabszolgaságot nem hagytuk a történelemkönyvekben, az a mai napig is létezik, de más formákban, mint az ókorban, vagy a középkorban” mondta a hétfői tájékoztatón Cecilia Malmström, hozzátéve, hogy egyelőre messze van még a világ ennek teljes felszámolásától. A stratégia viszont éppen ezt a célt szolgálná.

A politikus elmondta, a 40 konkrét intézkedést tartalmazó akcióterv öt pilléren nyugszik: emberkereskedelem eseteinek azonosítása; bűnmegelőzés; szigorúbb bűnüldözés; jobb tagállami együttműködés; tudatosság növelése.

Az intézkedések között említi a Bizottság az emberi kizsákmányolásra szakosodó bűnüldözői szakhatóságok létesítését. Emellett közös nyomozói csoportokat hoznak létre a határokon átnyúló bűncselekmények könnyebb felderítése céljából. Ebben közreműködne az Eurojust és az Europol is. Cecilia Malmström ezzel összefüggésben megjegyezte, hogy ilyen nyomozói csoportok már most is léteznek, de a cél az, hogy minden tagország részt vegyen ilyen jellegű együttműködésekben.

A stratégia szerint az áldozatoknak világos információkat kell kapniuk arra vonatkozólag, hogy milyen jogok vonatkoznak rájuk az egészségügyi ellátás, a segítségnyújtás, a lakhatás és a munkavállalás terén. Emellett uniós mechanizmust hozna létre a Bizottság arra is, hogy a tagországi hatóságok azonosítani tudják a kérdéses eseteket, tudják egymást tájékoztatni, segítséget és védelmet nyújtani az áldozatoknak.

Brüsszel szerint az európai cégeknek is tenniük kell az emberkereskedelem visszaszorítása érdekében. Ebből a célból jönne létre egy olyan Európai Üzleti Együttműködés, amely az uniós vállalkozásokat sarkallná az emberkereskedelem elleni akciókra.

Cecilia Malmström szerint az emberek kizsákmányolásán alapuló bűncselekmények évente 25 milliárd dolláros haszonhoz juttatják a szervezett bűnözői köröket. Mindent összevetve a helyzet évről-évre javul – véli az EU-biztos, szükséges viszont egy nagyobb fokú együttműködés a jelenség teljes körű felszámolásához.

 

2012.06.22 11:41:12   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet