Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

40 év után pont került a szabadalmi vita végére

Megszületett a megállapodás az egységes európai szabadalmi rendszer létrehozásáról. Az uniós állam- és kormányfők pénteken – három ország hosszas szembenállása után – hibridválaszt találtak az utolsó nyitva maradt kérdésre: hol legyen a szabadalmi bíróság központi egységének székhelye.

Szinte napra pontosan egy évet csúszott az egységes európai szabadalmi rendszerről szóló megállapodás. A három jogszabályból álló csomag érdemi elemeiről a magyar elnökség utolsó napjaiban (2011 nyarán) már megvolt a megállapodás, akkorra azonban egyértelmű volt, hogy a pecsétet addig nem lehet ráütni a csomagra, és addig hatályba sem léphet egyetlen eleme sem, amíg nem egyeznek meg arról, hogy mely országban legyen a szabadalmi jogvitákat rendezni hivatott új bíróság székhelye.

A dán elnökséget lezáró uniós csúcstalálkozó pénteki napjának végén a dán miniszterelnök bejelentette, sikerült lezárni a szabadalmi rendszerről szóló immár 40 éves vitát, és a szabadalmi bíróság székhelyéről szóló egyéves vitát. Helle Thorning-Schmidt kifejtette, az elsőfokú szabadalmi bíróság központi egysége Párizsban lesz, első elnökét is Franciaország jelölheti majd ki. A bíróság vegyipari és gyógyszeripari szabadalmakkal foglalkozó egysége Londonban, a műszaki és mérnöki ügyekkel foglalkozó egysége pedig Münchenbe kerülhet.

A három ország hónapok óta ragaszkodik ahhoz, hogy az általa preferált városok adják a bíróság székhelyét. A dán elnökség a közelmúltban egy sor kompromisszumos javaslatot letett az asztalra, amelyet valamelyik fél rendre elutasított. Így volt ez a hét elején is, ráadásul egy félreértelmezett hír is zavart keltett a médiában. Kedden kiszivárgott információkra hivatkozva elterjedt a világsajtóban, hogy megszületett a megállapodás a szabadalmi bíróság székhelyéről, így a tagállami vezetőknek csütörtökön és pénteken nem lesz más dolguk, mint jóváhagyni az alacsonyabb szinten meghozott döntést.

Csütörtökön késő este viszont Helle Thorning-Schmidt arról számolt be, hogy egyelőre nincs megállapodás, de nagyon dolgozik rajta az elnökség. Információink szerint mindez annak volt köszönhető, hogy a hét elején elterjedt állítólagos megegyezés csak kétoldalú volt: eszerint egy olyan javaslat került az asztalra, amelyet Németország és Franciaország is támogatott. A brit miniszterelnök viszont a csúcson jelezte, szó sem lehet a javaslatról. Úgy tudjuk, csütörtökön egy sor kétoldalú találkozót folytatott a német, a brit, és a dán kormányfő, valamint a francia elnök, ezek azonban nem vezettek sikerre.

Az ügyet ezért péntek délelőtt 27-es körben is megvitatták a tagországi vezetők, ezt követően fogadta el London, hogy hajlandó osztozni a szabadalmi bíróságon, ha cserébe kikerül a javaslatból a legtöbb utalás az Európai Bíróságra, amely ellen hagyományosan ellenérzései vannak a szigetországnak. Így is lett.

Jogi szakértők ugyanakkor korábban a BruxInfónak azt mondták, hogy az egységes szabadalmi rendszer anyagi jogi vonatkozásai miatt nem lehet kiiktatni a luxemburgi székhelyű bírói testületet a rendszerből.

bi

2012.07.01 11:19:15   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet