Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Megnégyszerezik az intelligens városfejlesztés büdzséjét

Az idei 81 millióról 365 millió euróra növeli az Európai Bizottság az intelligens városok kialakítását célzó partnerségi program jövő évi költségvetését. Olyan projektek megvalósítására igényelhetnek forrást az európai városok és vállalkozások, amelyek közlekedési, energetikai és digitális jellegű beruházásokat ötvöznek.
A környezetbarát, élhetőbb városok kialakítását célozza az a partnerségi program, amelyet tavaly indított útjára a Bizottság. A testület az „Intelligens városok és közösségek” kezdeményezéssel a fejlettebb, zöld energiát használó, és környezetbarát közlekedést alkalmazó települések és közösségek megteremtését szorgalmazná. Az Európai Bizottság szeretne lökést adni az eddig csak szerényebb eredményeket felmutató partnerségi programnak.

A testület a program idei 81 millió eurós költségvetését jövőre 365 millió euróra növeli, és az eddigi közlekedési és energiaközpontú projektek mellé a digitális távközlési szempontokat is szeretné behozni Brüsszel. Eszerint tehát a partnerségi kezdeményezés jövő évi költségvetéséből olyan projektekkel pályázhatnak az európai városok és az érintett vállalatok, amelyek közlekedési, digitális politikai és energiacélú fejlesztéseket is megvalósítanak.

A közlekedési EU-biztos szerint ezek tárháza végtelen: füstmentes, elektromos, digitális technológiát használó buszok; műholdas technológia a közlekedés hatékonyabb irányítására; okostelefon-alkalmazás az alternatív üzemanyagot használó bérautók takarékosságának fokozására; gyorsan tölthető, intelligens elektromos járművek – sorolta Siim Kallas.

Brüsszel szerint számos tényező akadályozza a városok fenntartható fejlődését. Ezek közé sorolta az energiaügyi EU-biztos a magas technológiai kockázatokat, a befektetések bizonytalan megtérülését, és a szabályozói nehézségeket. Jóllehet, Günther Oettinger nem adott konkrét, kézzelfogható megoldásokat ezekre a problémákra, de szerinte a nagyobb költségvetéssel, és a komolyabb európai uniós koordinációval egyszerűbbé válhat a városfejlesztés a települések és a vállalkozások számára.

Az uniós biztosok nem tudtak választ adni arra, hogy ebből a pénzből pontosan milyen befektetések valósulhatnak meg, és mégis hány város lehet a kedvezményezettje a partnerségi programnak. A pályázati felhívások ebben a hónapban jelennek meg, ezt követően a Bizottság fogja elbírálni a beérkező pályázatokat, és hogy azok megfelelnek-e az intelligens városok partnerségi kezdeményezésben lefektetett feltételeknek. Siim Kallas közlekedési EU-biztos viszont leszögezte, a helyi közösségek életét érintő döntéseket továbbra is a heyi hatóságok fogják meghozni a szubszidiaritás elve alapján. Nekik kell ugyanis pályázniuk a projekteket megvalósító vállalatokkal.

2012.07.11 15:13:51   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet