Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Visszaverő felület mögé is láthatnak az új fénytrükkel

Új módszert fejlesztettek ki kutatók arra, hogy visszaverő anyagok mögé lássanak be, fényképet készíthessenek a befagyott ablak vagy a bőr mögött lévő dolgokról, sőt akár a sarkon túli területről

 

A Nature Photonics című szakfolyóiratban most ismertetett tanulmányukban izraeli kutatók természetes fényt használtak kísérleteikben. Az általuk kifejlesztett térbeli fénymodulátor (SLM) visszaalakítja mindazokat a szóródásokat, amelyeket a fény a tárgy felületén elszenvedett."Ha egy tojásban fejlődő embriót akarunk megfigyelni, miközben a tojáshéj szórja a fényt, vagy a bőrön akarunk átlátni, akkor a szóródás a legnagyobb ellenségünk" - fejtette ki Jaron Silberger, az izraeli Weizmann Intézet kutatója, aki munkatársaival éppen erre a célra fejlesztette ki a térbeli fénymodulátort (SLM).

Az SLM módosítja a bejövő fénysugár fázisát. Hasonlóan ahhoz, ahogyan a tengerben a hullámok sorozata eléri a sziklákat vagy a szörfösöket, a fény hullámai is lelassulnak vagy más irányba terelődnek, amikor szóró anyagra vetülnek. Az SLM pixelsorokból áll, amelyek korrigálják a visszavert fényhullámokat, méghozzá úgy, hogy szelektíven lelassítják a sugár egyes részeit, miközben másokat érintetlenül hagynak továbbhaladni. A technika azon alapul, hogy amikor elektromos mező éri az SLM pixeleit, az megváltoztatja a fény rajta való áthatolásának sebességét.

Silberger csoportja először közönséges lámpával világított meg egy nagymértékben szóró műanyag filmet, miközben számítógéppel finomhangolták az SLM-et addig, amíg tiszta képet nem kaptak a film mögött lévő lámpáról. Később aztán más tárgyakról is éles képeket nyertek a filmen keresztül, az SLM segítségével elérték, hogy a film olyanná váljon, mintha egy tiszta lap lenne.

"Megmutattuk, hogy nincs szükség lézerre, hiszen mindenki más lézerrel érte ezt el eddig. Egyszerű lámpából származó inkoherens fénnyel vagy a napfénnyel, a természetes fénnyel meg tudjuk ezt tenni" - magyarázta Silberger.

A kutató arra az eredményre utalt, amelyről 2010 novemberében számoltak be először a MIT (Massachusettsi Műszaki Egyetem) kutatói, akik a sarkon túlra látó lézerkamerát fejlesztettek ki. Ahhoz a kamerához azonban szükség volt egy femtoszekundumos lézerre, amely ultrarövid fényimpulzusokat bocsátott ki. A tárgyról többszörösen visszaverődött fénysugarakból rekonstruálta a számítógép pixelenként a tárgy képét.

Silberger csoportja következő lépésként nem a szórt, hanem a visszavert fényre alkalmazta új módszerét, így ezzel a trükkel ők is láttathatnak "sarkon túl lévő" tárgyakat is. "Vehetsz egy darab falat és tükörként használhatod. Nos, ez az a része, amikor mindenkinek megemelkedik a szemöldöke" - utalt Silberger a meglepő alkalmazásokra.

A kutatók új technikájukat nem erre szánják elsősorban, hanem biológiai és orvosi vizsgálatokhoz. Így tanulmányozhatnák például az agy nagyon erősen szóró fehér állományát egy újfajta képalkotó eljárásban.

BBC

 



2012.07.16 18:07:08   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet