Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Jelentős növekedés a magyarországi Bosch csoportnál 2011-ben, 2012-ben további növekedés várható

A magyarországi leányvállalatok forgalma eléri az 508 milliárd forintot

1700 új munkahely

13 milliárd forint kutatás-fejlesztésre

 

A magyarországi Bosch csoport a 2011-es pénzügyi évben erős növekedést produkált. A különböző technológiák és szolgáltatások vezető nemzetközi szállítója Magyarországon tizenegy leányvállalatával 508 milliárd forint forgalmat ért el a vállalaton belüli szállításokat is beleértve. Ez az előző pénzügyi évhez képest 27 százalékos növekedést jelent. A magyar piacon a cégcsoport forgalma 13 százalékkal 134 milliárd forintra nőtt. Javier González Pareja, a magyarországi Bosch csoport vezetője elmondta: „A 2011-re megfogalmazott célkitűzéseink maradéktalanul teljesültek. Büszkék vagyunk arra, hogy a tavalyi évben megvalósult dinamikus növekedéssel a Bosch a magyar gazdaság egyik húzó vállalatává vált.” Az idei üzleti évben további növekedéssel számol a Bosch, különösen a gépjármű technológia területén.

Erőteljes foglalkoztatottság-bővülés
A Bosch 2011-ben 1700 új munkahelyet teremtett Magyarországon, így munkavállalóinak száma hazánkban először érte el a 8000 főt. Ez az előző üzleti évhez képest 27 százalékos létszámnövekedést jelent, ami az eddigi legjelentősebb bővülési mutató, amelyet a magyarországi Bosch egyetlen pénzügyi év alatt elért. A dolgozók létszáma különösen a miskolci és a hatvani gyárakban nőtt. A kutatás-fejlesztés területén dolgozó mérnökök száma 160 fővel 860-ra emelkedett: így a Budapesti Fejlesztési Központ, ami a Bosch gépjármű technológiai innovációjának egyik jelentős bázisa, már 700 fejlesztőmérnököt foglalkoztat, további 100 mérnököt alkalmaz a Bosch miskolci kéziszerszám gyárában, és 60-at a miskolci autóipari egységében.

Jelentős beruházások
A vállalat 2011-ben 47 milliárd forintot fordított beruházásokra, amely több mint kétszerese a 2010-es összegnek. A cég a tavalyi évben 5,5 milliárd forint beruházást jelentő új autóipari gyárcsarnokot avatott Miskolcon, és letette új, 6 milliárd forintból megvalósuló központi bázisa első épületének alapkövét Budapesten. Ez az első épület ad otthont a Robert Bosch Kft. és a Bosch Rexroth Kft. összesen több mint 350 fejlesztő, értékesítő és adminisztrációs területen dolgozó munkatársa számára is. A dinamikus ütemben haladó fővárosi fejlesztés első traktusának építése 2013 tavaszán fejeződik be, míg a teljes Budapesti Fejlesztési Központ számára készülő második ütem beruházása az idén kezdődik és 2015-ben zárul.

Bővülő termékportfolió mindhárom üzleti ágazatban
A Bosch termékportfóliója is bővült 2011-ben: a miskolci új autóipari gyártócsarnokban megkezdték az eBike, azaz az elektromos kerékpárok meghajtás-rendszereinek sorozatgyártását, amelybe a hatvani gyár által készített motorvezérlések kerülnek. Az eBike alkatrészek gyártása mellett a Bosch miskolci autóipari gyárában új villamos motorok, generátorok, önindítók, ablaktörlő szerkezetek és -lapátok előállítását is bevezették. A miskolci kéziszerszámgyárban, valamint a hatvani gyárban és az egri Bosch Rexroth üzemben is új gyártósorokat telepítettek 2011-ben.

Megnövelt K+F ráfordítások, 64 magyar szabadalom
A magyarországi Bosch csoport 2011-ben az előző üzleti évhez képest 18 százalékkal 13 milliárd forintra növelte a K+F tevékenységre fordított összeg nagyságát. A Budapesten dolgozó fejlesztőmérnökök munkájának eredményeként eddig 64 autóipari szabadalmat jelentett be a vállalatcsoport, amelyet a fejlesztési központ munkatársai jegyeznek. 2012-ben a Budapesti Fejlesztési Központ előreláthatóan további 120 fejlesztőmérnök munkatárssal bővül.

Egy sikeres márkának járó rangos díjak és elismerések
A nemzetgazdasági miniszter a magyarországi Bosch kutatás és fejlesztés területén betöltött szerepéért az „Év befektetője” elismerés „K+F együttműködésért” díját adományozta a vállalatnak.
A Bosch e mellett negyedik alkalommal nyerte el a „Legvonzóbb Munkáltató” díját, az AIESEC Magyarország és az Aon Hewitt humánerőforrás tanácsadó cég országos felmérésében. A Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet 2012 elején elvégzett kérdőíves felmérése szerint pedig a Bosch Car Service – immár a harmadik egymás utáni kutatásban – a legismertebb márkafüggetlen autójavító hálózat Magyarországon. A Tárki Társadalomkutatási Intézet 2012 februárjában végzett kérdőíves kutatása megállapította, hogy a megkérdezettek körében a Bosch a legismertebb márka a kerti szerszámgépek között.

A Bosch csoport üzletmenete világszerte, 2011-ben
A 2011-es pénzügyi évben a Bosch – a világgazdasági kihívások ellenére – a vártnál nagyobb növekedést produkált, így a cég árbevétele 9 százalékkal 51,5 milliárd euróra nőtt, adózás előtti nyeresége pedig elérte a 2,6 milliárd eurót. A vállalat mindhárom üzleti szektorban megerősítette piaci pozícióját. A legnagyobb üzletágnak számító gépjármű technológia tavalyi árbevétele 30,4 milliárd euró volt, ami 8,2 százalékos növekedést jelent. 2011-ben az ipari technológia mutatta fel a legnagyobb növekedést, hiszen 21 százalékkal 8,0 milliárd euróra nőtt. A fogyasztási cikkek és épületechnika üzletág 2011-es árbevétele 13,0 milliárd euró volt, ami 4,4 százalékos növekedés jelent. A kedvező üzleti fejleményeknek köszönhetően a cégcsoport létszáma 2011-ben is nőtt, méghozzá 19 000 fővel, így 2012. január 1-jén már elérte a 302 500 főt.

A Bosch, mint a technológiák és szolgáltatások vezető szállítója 2012-ben 3-5 százalék közötti árbevétel-növekedéssel számol. A vállalat 2012-ben is jelentős beruházásokat hajt végre, mely újból meghaladja majd a 3 milliárd eurót. A Bosch csoport legutóbbi éves sajtókonferenciáján a Bosch igazgatótanácsának kutatás és fejlesztésért felelős tagja, Dr. Volkmar Denner bejelentette: „2012-ben várhatóan 4,6 milliárd eurót fordítunk kutatásra és fejlesztésre, ami 400 millió euróval több, mint 2011-ben.” Dr. Volkmar Denner 2012. július 1-jén követi Franz Fehrenbachot a Bosch igazgatótanácsának elnöki posztján.


 

2012.05.16 13:49:08   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet