Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

A menekültek ujjlenyomatához is hozzáférnének a tagállamok

A menekültügyi ujjlenyomat-adatbázist (EURODAC) is bevonná az EU a szervezett bűnözés elleni harcba – derül ki abból a jogszabályi javaslatból, amelyet szerdai ülésén fogadott el az Európai Bizottság. A testület szerint a tagországok csak szigorú ellenőrzés és garanciák mellett hívhatnának le ujjlenyomatokat a rendszerből.
More Sharing Services0Tovább bővülhet az európai bűnüldözési eszköztár. Az Európai Bizottság szerdai javaslata szerint a tagállamoknak lehetőségük lenne hozzáférni az uniós menekültügyi rendszer ujjlenyomat-adatbázisához, ha azokat fel tudják használni a szervezett bűnözés, valamint a terrorizmus elleni harchoz. Egyebek mellett ez az egyik eleme annak a jogszabály-tervezetnek, amely az EURODAC hatékonyabbá tételét célozza.

A belügyi EU-biztos nem titkolta, hogy a tagállamok kérték egy ilyen tartalmú jogszabály bevezetésére, amely Cecilia Malmström és a tagországok szerint is jelentősen megkönnyítené az unión kívülről érkező bűnelkövetők kézrekerítését.

Az EURODAC adatbázist 2003-ban hozták létre. A hatályos szabályok szerint a tagállamoknak minden 14 év feletti menedékkérő ujjlenyomatait rögzíteniük kell, és az EURODAC-ban ellenőrizniük kell, hogy az illető esetleg nem próbálkozott-e már korábban más uniós tagállamba bejutni menekültként. A Bizottság szerint a rendszer tökéletesen működik, de a közel 10 év alatt történt annyi változás, amely a jogszabályok módosítását igényli.

Az új jogszabályi javaslat világosabb és rövidebb határidőket szab meg az EURODAC rendszerével kapcsolat adatfeltöltésre és lekérésre, ez meggyorsíthatja a menekültkérelmek elbírálását. Szükséges az adatbázis működési szabályait a legfrissebb menekültügyi EU-jogszabályokhoz igazítani, ezt is célozza az új tervezet, valamint azt, hogy az adatvédelmi előírások szigorításával nagyobb biztonságban legyenek a menedékkérők személyes adatai.

A legnagyobb változás viszont kétségkívül az, hogy a tagállamok immár más okból is hozzáférhetnének a menekültek ujjlenyomataihoz. Csak úgy, mint a légiutasok által megadott adatok esetében, a harmadik országokból érkező menekültek biometrikus adatait is lekérhetnék a tagországok a rendszerből, terroristatámadások és súlyosabb bűncselekmények megelőzése és felderítése céljából. Cecilia Malmström ígérete szerint viszont arra nem lesz lehetőség, hogy utóbbiak ürügyén a tagországi hatóságok szabadon böngésszék a menedékkérők adatait, és visszaéljenek velük.

A cél, hogy a tagországok bűnüldöző hatóságai összehasonlíthassák a saját, vagy az Europol birtokában lévő adatokat az EURODAC-ban tárolt ujjlenyomatokkal. A jelenlegi szabályok szerint egy tagállam rendőrségének vagy nyomozóhatóságának egyenként kell megkeresnie a többi tagállamot, kérve, hogy nézzenek utána: a saját EURODAC-adatbázisukban van-e valamilyen információ a kérdéses személyről. Az új rendszerben viszont a bűnüldöző hatóságnak és az Europolnak joga lenne közvetlenül adatokat lehívnia az EURODAC-ból.

Ha tehát egy tagállam rendőrsége keres egy bűncselekménnyel gyanúsított személyt, bizonyos feltételek teljesülése esetén utánanézhet annak, hogy vajon az illető próbálkozott-e már korábban menedékjogot kérni valamely uniós tagállamban, ez esetben pedig lehívhatja az ujjlenyomatait az EURODAC-ból. Kérdés, hogy mik ezek a feltételek? Egyebek mellett az, hogy csak akkor lehet az EURODAC-ban lévő ujjlenyomatokkal összevetni a már meglévő információkat, ha a nemzeti adatbázisok átböngészése nem hozott eredményt.

A kérvény benyújtása után a kérvényező hatóság csak annyit kap válaszként, hogy a keresett illető megtalálható-e az adatbázisban, vagy nem. Ha nem, akkor a tagország nem is férhet hozzá az adatokhoz. Ha igen, akkor kérvényeznie kell azok lekérését, de csakis a már meglévő együttműködési jogi keretszabályok szerint. A Bizottság hangsúlyozza, hogy az EURODAC nem tartalmaz más adatot, csak az ujjlenyomatot, így onnan más adathoz nem juthatnak hozzá a tagországok, „ha viszont egy korábbi illegális bevándorló, vagy menedékkérő súlyos bűncselekményt követ el az EU-ban, elképzelhető, hogy csak az ujjlenyomata alapján lehet azonosítani”.

 

2012.06.04 10:25:56   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet