Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Hétfő óta ismét ellenőrzi Varsó a schengeni határait

Visszaállította az ellenőrzést Lengyelország a schengeni határain a labdarúgó Európa-bajnokság miatt. A varsói Belügyminisztérium munkatársai Brüsszelben azt mondták, a döntésről értesítették az Európai Bizottságot és a tagállamokat is. A társrendező Lengyelország és Ukrajna úgy véli, felkészültek a focitorna biztonságos lebonyolítására.
More Sharing Services0Hétfő óta ismét találkozhatnak határőrökkel azok, akik közúton szeretnének Lengyelországba jutni. Varsó ugyanis úgy döntött, hogy a labdarúgó Európa-bajnokság idejére visszaállítja a schengeni határain az ellenőrzést. A június 4-én kezdődött és július 1-ig tartó rendkívüli átmeneti rendelkezésről a lengyel kormány tájékoztatta az Európai Bizottságot és a többi tagállamot is – mondta el az Európai Politikai Központ rendezvényén a lengyel belügyi tárca osztályvezetője.

A brüsszeli konferencián részt vett a lengyel határőrség őrnagya is, aki kifejtette, hogy nem lesz szisztematikus és teljes körű az ellenőrzés. „Nem állítunk majd meg minden autót a határon, hiszen mindennek az a célja, hogy kiszűrjük a foci EB biztonságát veszélyeztető elemeket, tehát csak erre a szűkkörű csoportra koncentrálunk majd” – mondta Slawomir Markowski.

A BruxInfo kérdésére nem kívánta részletezni, hogy mégis mi alapján fogják kiválasztani a megállítandó személyeket, de mint egy – a témában jártas – szakértő megerősítette, úgynevezett „fülesre”, valamint a külföldi rendszám alapján is megállítanak majd autósokat. Idetartoznak majd értelemszerűen azok is, akikről egyértelmű, hogy a labdarúgó Európa-bajnokság miatt érkeztek Lengyelországba.

Az őrnagy szerint az ilyen jellegű határellenőrzéseket rugalmasan is lehet alkalmazni, anélkül, hogy komolyabb fennakadást okozna a határokon átnyúló közlekedésben. A lengyel hatóságok ráadásul segítséget is kaptak olyan uniós tagállamoktól, akiknek hasonló tapasztalataik vannak: 2000-ben Belgium és Hollandia, 2008-ban pedig Ausztria és Svájc rendezte közösen a foci EB-t.

A szakértők elmondták, hogy a vízumkötelezettség ugyanúgy fennmarad a Schengen-zóna területére az ukrán állampolgároknak, a lengyel hatóságok viszont egyszerűbb és gyorsabb elbírálást ígérnek azoknak, akik rendelkeznek a lengyelországi mérkőzésekre szóló belépőjeggyel, és az utolsó időszakra hagyták a vízumigénylést.

Ukrajna idegennyelveket beszélő, egyenruhás rendőrökkel biztosítja majd a labdarúgó EB ukrajnai mérkőzéseit – mondta az EPC rendezvényén az ukrán belügyminisztérium brüsszeli képviseletének első titkára. Vlagyimir Rydvan elmondta, „ugyan nehéz például hollandul beszélő embert találni Ukrajnában, de meg fogják oldani, így lehet ugyanis tökéletes a kommunikáció a csapatok és a szervezők között”.

Bojkott

Az ukrán ezredes szerint az ukrajnai mérkőzések rendfenntartói a hatályos ukrán jogszabályok alapján biztosítják majd a mérkőzéseket. Ezt válaszolta az ukrán ezredes a BruxInfo kérdésére: hogyan reagálnak majd a rendőrök, ha a szurkolók például a lelátón adnak majd hangot Julija Timosenko egykori ukrán kormányfő bebörtönzésével kapcsolatos ellenérzéseiknek.

Vlagyimir Rydvan szerint a beavatkozás előtt minden esetben azt mérlegelik majd a hatóságok, hogy a szurkolók az adott akcióval éppen megsértik-e az ukrán törvényeket, vagy nem. Az ezredesnek egyébként nincs tudomása arról, hogy valakik a mérkőzések megzavarását tervezik.

Mint az ismeretes, az Európai Bizottság tagjai mellett számos uniós tagállam vezetője is jelezte, hogy Julija Timosenko fogvatartási körülményei ellen tiltakozva, nem látogatnak el a foci EB ukrajnai mérkőzéseire. Jan Tombinski lengyel EU-nagykövet szerint „a foci EB-t nem a politikusoknak rendezzük, hanem a csapatoknak és a szurkolóknak. Egyébként sem hiszem, hogy bárki is a lelátón azt vizslatná, hogy egy politikus ott van-e a VIP-páholyban, vagy nincs”.

 

2012.06.08 07:24:31   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet