Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Új központ az internetes csalások megfékezésére

Számítógépes bűnözés elleni központ felállítását javasolja az Európai Bizottság. A testület belügyekért felelős tagja a Europol-on belül állítana fel egy egységet annak érdekében, hogy csökkenjenek Európában az internetes és elektronikus visszaélések és csalások.
More Sharing Services0Jövő januárban állna fel az Európai Cyberbűnözés Központ, amelynek az Európai Bizottság javaslata alapján az lenne a feladata, ahogy megelőzze az internetes és elektronikus csalásokat, visszaéléseket, valamint kifejezetten erre a területre szakosodott nyomozók vizsgálódhatnának a már megtörtént ügyekben. A Bizottság szerdán fogadta el az ezzel kapcsolatos javaslatot, minderről azonban az Europol vezetőtestületének is döntenie kell, hiszen a hágai központú európai rendőri szervezeten belül jönne létre a központ.

A javaslat bemutatóján a belügyi EU-biztos elmondta, naponta egymillió ember esik valamilyen számítógépes bűncselekmény áldozatául, az eddigi károk elérhetik a 390 milliárd amerikai dollárt is.

Mi számít számítógépes bűnözésnek? Visszaélés a hitelkártya-adatokkal; internetes kereskedelmi csalás; illegális internetes szerencsejáték; személyi adatok megszerzése; elektronikus banki rendszereknél használt adatok kicsalása a felhasználóktól; okostelefonok és közösségi oldalakon lévő profilok feltörése. A sort még lehetne folytatni, közölte Cecilia Malmström, ugyanis „ahogyan fejlődik a gazdaság, és az elektronikus technológiák, úgy ezeket követik a bűnözők is, akik egyre ügyesebbekké válnak” – mondta.

Az EU-biztos szerint ezek a bűncselekmények csökkentik a bizalmat az elektronikus szolgáltatások iránt, növekszik a félelem a lakosság körében azzal kapcsolatosan, hogy használják-e ezeket a szolgáltatásokat, vagy ne. „A legnagyobb kár, amit a cyberbűnözők okoznak az, hogy terjed a félelem. Félünk az interneten vásárolni, regisztrálni közösségi oldalakra, és nem tudjuk olyan szabadon élni az internetes életünket, ahogyan lehetne” – mondta Cecilia Malmström.

A számítógépes bűnözés mértékét illusztrálva a Bizottság közölte, naponta 600 ezer Facebook-profilt kell letiltani csalásgyanú miatt; 2009-ben 6 700 000 olyan számítógépet találtak a nyomozók, amelyre távolról „bejutottak” a csalók; a feketepiacon 1 euróért cserélnek gazdát a hitelkártya-adatok a bűnözői szervezetek között; 140 euróba kerül egy hamisított hitelkártya; 60 euróért banki adatokat kaphatunk – sorolta az uniós biztos, hozzátéve, hogy ehhez hozzá kell venni, hogy ma már az Európai Unió lakosságának háromnegyede rendelkezik internet-csatlakozással, egyharmaduk pedig már használja az elektronikus bankrendszereket.

A számítógépes csalások visszaszorítását célozza az Európai Cyberbűnözési Központ, amely elsősorban koordináló szerepet fog betölteni. Feladata az lesz, hogy felhívja a tagállami hatóságok figyelmét a komolyabb veszélyek esetén, és egy várható majdani átvilágítás után javaslatot tegyen nekik arra, hogy hogyan fejlesszék a rendszereiket, és a nyomozási módszereiket. A Bizottság a közleményében jelezte, hogy az új központ támogatást nyújthat konkrét nyomozások során, legyen az igazságügyi segítségnyújtás vagy közös nyomozócsoportok felállításának segítése, amelyek számítógépes bűnüldözéssel foglalkoznak.

Cecilia Malmström elmondta, az uniós gondolkozás lényege, hogy „van egy probléma, amit úgy akar az EU megoldani, hogy a legjobb koponyákat összegyűjti egy helyen, és nekik az lesz a feladatuk, hogy teljes munkaidőben küzdjenek a cyberbűnözés ellen”. Kérdésre válaszolva az EU-biztos kifejtette, hogy 2013. január 1-jétől állhat fel a hivatal, kezdetben 30 munkatárssal, előbb-utóbb viszont 55-re emelkedhet a központ dolgozóinak a száma. Az Europol keretein belül létrejövő szervezet működtetése évente 3,6 millió euróba kerül majd.

A Bizottság szükségesnek tartotta hangsúlyozni azt is, hogy a Központ elsősorban a szervezett bűnözői csoportok felkutatására irányul, „az egyéni fájlcserélési folyamatokkal nem foglalkozik a hágai cyberközpont” – mondta Malmström.

BI

 

2012.04.19 23:18:05   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet