Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

A fenyegetések azonosításának leggyorsabb módja

A hordozható, digitális tárgyvizsgáló röntgenberendezések csúcsmodellje az ICM-től


Belgiumban az ICM (Indrustial Control Machine S.A.) vállalat, amely önjáró csővizsgáló röntgenberendezésekre specializálódott, 2001-ben kifejlesztette az első hordozható, digitális tárgyvizsgáló röntgenberendezését. A fejlesztés lényege az volt, hogy az ipari alkalmazás során már jól bevált sugárzóegységhez (röntgengenerátorhoz) építették fel a képalkotó egységet az ún. detektorpanelt, amely félvezető diódákkal érzékeli a becsapódó röntgensugarakat. A kialakult képi információ wire-free átvitellel egy laptopra kerül, így lehetőséget adnak a képi információ megjelenítésére, további feldolgozására, elemzésére és archiválására. Az első változat hasznos képfelvevő mérete még csak 15” átlójú volt. A bemutatásunk alapját képező új fejlesztés már négyszer nagyobb területen rögzíti a megröntgenezett tárgyak képét. Ez a méret egyedülálló a hordozható, valós idejű képalkotású, diódasoros tárgyvizsgáló röntgenberendezések között.
Mivel az összes részegység akkumulátoros tápellátásról üzemel, így a berendezés bárhol üzemeltethető.


Jellemzők
A FlatScan 30 berendezés folyamatos, tehát nem impulzus üzemű sugárzással dolgozik. Ennek előnye a képalkotásnál és a kép további feldolgozásánál mutatkozik meg. A kimeneti sugárnyaláb egyenletes, nagy áthatolóképességű és képalkotáskor nagy kontrasztmélységet eredményez.

A rendkívül kisméretű sugárkimeneti nyílás miatt a kép 5-szörös nagyításig nem szenved semmilyen minőségromlást. A folyamatos feszültségű generátor lehetőséget ad arra, hogy a röntgencső feszültségét és áramerősségét rendkívül kis lépésekkel szabályozva (1kV-onként és 0,1 mA-enként) az átvilágítani kívánt tárgynak megfelelő sugárdózist választhassuk ki. Emellett a szoftver segítségével automatikus képsorozat készíthető különböző csőfeszültség és csőáram mellett. Így tetszőleges mennyiségű képet kapunk fokozatos behatolási mélységekkel (ún. multi-energiás felvételsorozat). Ezáltal a rétegmélységek egy anyagon belül és különböző anyagok között is jól vizsgálhatóak, ami a vizsgált tárgy összetevőinek és szerkezetének azonosítása szempontjából döntő jelentőséggel bír. Az eszköz arra is alkalmas, hogy az opcionálisan igénybe vehető kettős energiájú felvétel segítségével anyag-megkülönböztetést lehessen végezni egyetlen kép elkészítésével, amikor is a különböző atomsúlyú anyagok különböző színekkel jelenítődnek meg. A sugárnyaláb nagy nyílásszöge miatt (60°) a generátor egészen közel, kb. 45 cm-re tehető a képmegjelenítő egységhez, ezzel növelve a rendszer áthatolóképességét.

A képfelvevő egység, azaz a detektorpanel annyira vékony, mindössze 42 mm (!), hogy bármilyen kis résbe is becsúsztatható, akár a fal mellé letett gyanús tárgyak mögé is be lehet helyezni. Az új FlatScan 30 az eddig gyártott nagy előd a FlatScan 27 típust minden tekintetben messze meghaladja, pedig már az előd is tarolt a konkurensek mezőnyében.
Miközben a detektor hasznos képfelvevő területe növekedett – köszönhetően többek közt a merevlemezes tároló helyetti SSD meghajtó alkalmazásnak, valamint az új szkennelési eljárásnak- minden külső mérete és a tömege is csökkent. Szélesebb körű alkalmazást kínál az új felületű, immár magyar nyelvű szoftver.
Összességében a berendezés nagyobb képméret és felbontás, alacsonyabb fizikai méretek és tömeg mellett hosszabb akkumulátor üzemidővel alacsonyabb áron került forgalomba, mint a 6 éven keresztül gyártott sikertermék a „nagy előd” a FlatScan 27.

A röntgenberendezést elsősorban két fő területen alkalmazzák. Egyrészt tűzszerészek alkalmazzák azért, hogy az elhelyezett, elhagyott gyanús, azaz gazdátlan csomagokról, poggyászokról azonnal kiderítsék nem tartalmaz-e robbanó szerkezetet. Másrészt a civil világ is talált ebben az eszközben egy kiváló lehetőséget, mégpedig a roncsolásmentes, röntgenes rétegvizsgálati módszert, mellyel alaposan és mindenre kiterjedően a helyszínen, azaz bárhol vizsgálhatók műtárgyak, festmények, illetve régészeti leletek.

A hordozható csomagvizsgáló röntgenberendezés három fő egységből áll: röntgengenerátor, képfelvevő egység, hordozható számítógép.

Választható röntgengenerátor típusok: CP 120B, (120 kV, 29 mm-es áthatolás acélon), illetve CP 160B, (160kV, 34 mm-es áthatolás acélon).

A termék forgalmazója: Z&Z Export-Import Kft.

Cikk írója: Solymár Zoltán

2012.02.20 07:54:24   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet