Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Lezárult a kormány korrupció megelőzési programjának társadalmi egyeztetése

Lezárult a Kormány korrupció megelőzési programjának társadalmi egyeztetése. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium február 14-én nyilvánosságra hozott programjához számos érdemi javaslat érkezett magánemberekről és szervezetektől egyaránt. A javaslatok részletes feldolgozását és a közigazgatási egyeztetést követően, az antikorrupciós program heteken belül a kormány elé kerül.

A javaslatokat a minisztérium személyes konzultáció formájában és írásban is elfogadta, összesen 22 magánszemély és 17 szervezet vett részt ezekben a konzultációkban.

A beérkezett javaslatok többsége arra irányult, milyen intézkedések szükségesek a program hatékony végrehajtásához. A hozzászólók fontosnak tartják, hogy a korrupció visszaszorításának sikerességéhez döntően a társadalmi bizalom újjáépítése járulhat hozzá, amelyhez elengedhetetlen a program hiteles és következetes végrehajtása.

A társadalmi egyeztetésen résztvevő felek üdvözölték, hogy a program a kormányzat által reálisan megvalósítható célokat tartalmaz, ugyanakkor többen a kormányzati antikorrupciós programban látnák örömmel pl.: a pártfinanszírozás kérdését, illetve a nem kormányzati szervek antikorrupciós fejlesztését.

Az antikorrupciós program az elmúlt két évtizedben követett korrupció elleni fellépésen túlmutat, hiszen nemcsak a büntetőjogi eszközök alkalmazását hangsúlyozza, hanem fontos szerepet szán a a korrupció megelőzésének is. A program olyan konkrét intézkedéseket tartalmaz, amelyek segítségével a közigazgatási szervezetek napi működésében fog megjelenni a korrupciós kockázatok elemzése, a gyanús esetek feltérképezése, kivizsgálása, illetve lehetőség szerinti megelőzése. A cél az, hogy a korrupció jelenségét felismerő, azt elítélő és elhárító közszféra jöjjön létre, továbbá egy olyan társadalmi összefogás életre hívása, amely elősegíti etikai értékeink gyakorlatban való megszilárdítását.

A dokumentum megjelentetését hosszú előkészítő munka előzte meg, amely keretében 2011. november 18-án az Állami Számvevőszék elnöke, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, a Legfőbb Ügyész és a közigazgatási és igazságügyi miniszter közös nyilatkozatot adott ki, amelyben kinyilvánították a korrupció elleni fellépés melletti elkötelezettségüket. A program megírását megelőzően figyelembe vették az elmúlt évek több nemzetközi és hazai kutatásának elemzéseit a magyarországi korrupciós helyzetről, mely szerint a társadalom súlyos problémának ítéli a korrupció jelenségét, és a gazdasági szereplők is a működési környezetüket leginkább akadályozó tényezők között tartják számon.

A felmérések szerint Magyarországon mind a lakosság, mind gazdasági szereplők súlyos gondnak tartják a korrupciót, utóbbiak a működési környezetüket leginkább akadályozó tényezők között emlegetik a korrupciót, amelynek igen káros a hatása nemzetgazdaságra is. A világ több mint ötven országával összehasonlítva a magyarok vannak leginkább meggyőződve arról, hogy a gazdasági tevékenység során az egyes szereplők csak egymás rovására érvényesülhetnek. Makacsul jelen van a magyar társadalomban az a vélekedés, hogy ma tisztességes úton nem lehet érvényesülni, és mindez visszahat az intézményekkel kapcsolatos bizalmatlanságra is.

Ezért az antikorrupciós program alapelvei között szerepel többek között a hitelesség, a társadalmi bizalom kiépítése, a fokozatosság, azaz az egyes intézkedések érvényesüléséhez szükséges időre alapozott bevezetés. Fontos a partnerek bevonása, a megelőzés, amelyben a szervezeti működés átalakítása és a szemléletformálás kerül a középpontba, valamint a múltbéli korrupcióért való számonkérés.

A társadalmi egyeztetésre bocsátott programterv itt olvasható: http://www.kormany.hu/hu/kozigazgatasi-es-igazsagugyi-miniszterium/hirek/korrupcio-megelozesi-programot-alkot-a-kormany

2012.03.08 10:26:44   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet