Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Nem tudják visszaállítani az Alkotmánybíróság honlapját

 Az Alkotmánybíróság (Ab) múlt hétvégén feltört honlapját közel egy hét alatt sem sikerült visszaállítani, a szervezet ideiglenes honlapot indít a biztonsági problémák teljes felszámolásáig.

Sereg András, az Ab szóvivője pénteken az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy a március 4-én lezajlott hackertámadással kapcsolatos biztonsági hibák elhárítása még folyamatban van. Azt még nem tudni, hogy az Alkotmánybíróság honlapja mikor lesz újra elérhető, de a szóvivő szerint már ezt megelőzően elérhetővé tesznek egy ideiglenes oldalt a www.mkab.hu címen, amelyen csak a legszükségesebb tartalmak, például határozatok és napirendek lesznek elérhetőek - de még ennek várható startjáról sincs információ.

Az Alkotmánybíróság honlapját vasárnapra virradó éjszaka törték fel az Anonymous hackercsoport tagjai, akik több vicces tartalmú bekezdéssel kiegészítették az oldalon elérhető alaptörvény egyes fejezeteit. Az alaptörvény XIX. cikkelyét például azzal egészítették ki, hogy "az informatikában dolgozók 32 évesen a fizetésük 150 százalékával nyugdíjba mehetnek, továbbá nyugellátás mellett adómentességet élvezzenek".

Az NNI nyomoz a hackerek után

Az Ab vasárnap délután állította le honlapját, és kezdte el az azt kiszolgáló számítógépes rendszer ellenőrzését és helyreállítását, de az még öt nappal később sem volt elérhető. Az MTI értesülései szerint a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) külföldi társszervekkel együttműködve - eljárást folytat számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt a feltörések kapcsán

Több sebből véreznek a kormányzati és az állami weboldalak az [origo]-nak nyilatkozó, neve elhallgatását kérő információbiztonsági szakértő szerint. Az egyik alapvető probléma az, hogy sem a karbantartások elvégzésére, sem az oldalak, szerverek rendszeres IT-biztonsági auditjára nincs pénz. Ugyanakkor a Buhera című hackerblog szakértőinek elemzése szerint egy honlap átírása nem olyan nagy jelentőségű, az Ügyfélkapu vagy a paksi atomerőmű rendszereinek szakszerű védelme annál sokkal fontosabb.

 

2012.03.09 15:40:35   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet