Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Quelima SQ11 kamera teszt – Mikro móka

A Quelima SQ11 mikrokamera régóta foglalkoztatott, hiszen kíváncsi voltam, hogy vajon ekkora méretből és ilyen alacsony költségvetésből mit lehet kihozni. Meglehetősen sokat, ráadásul a kis méret olyan kapukat nyit meg, amikre eddig nem is gondoltunk. Nemcsak mókás, hanem hasznos funkciókkal - mint a mozgásérzékelés vagy az éjszakai mód – is felvértezték, amit a 2.500 forintos árért talán nem is várnánk el.
Gearbest - 2.500 Ft

A Quelima SQ11 kicsomagolása
Nem kell nagy történetre gondolni, kő egyszerű csomagolás fogad, ami a műszaki paraméterek taglalásán kívül a típusjelölést és néhány színes csíkot képes felvonultatni. Nem néz ki gagyinak, de nem fogják a királyi bársonypárnán körbehordozni a Quelima SQ 11-et.

A doboz belsejébe kukkantva, műanyagprofilba besüllyesztve ül az elképesztően kicsi kamera, alatta pedig a kiegészítők helyezkednek el, amik összesen háromféle dologban merülnek ki: két felfogató csipesz, egy kombinált S-VIDEO+micro display portos kábel – amiről az eszközt is feltölthetjük - és egy kellőképen zagyva angolsággal megfogalmazott leírás.

Maga a Quelima SQ11 elképesztően kicsi, elfér az ujjbegyünkön, de ez nem is csoda, hiszen a minden irányban 22 mm-es élhosszúsággal rendelkező, a sarkain lekerekített kameránál kisebbet én még nem láttam. A viszonylag puha, gumírozott borítást egy színes, a testen körbefutó szalag dobja fel, míg az oldalán egy matricán a kódnév olvasható.

 

 


Ha körbeforgatjuk a kocka testet, az akciókameráknál már megszokott portokra lehetünk figyelmesek. Van SD kártya bemenet – amiből bármit kiszenvedni meglehetősen nehéz -, ide egy maximum 32 GB méretű memóriát tehetünk, illetve egy micro display port, ami itt egyben a tápellátásért is felel. Ugyanezen oldal tetején a sarokban rögzítő pontot pillanthatunk meg, illetve a hátlapon van további 4 mélyedés, ahová a csipeszt lehet befogatni, így nagyjából bármire felszerelhetjük a kamerát.

További érdekesség, hogy összesen csak két vezérlő gombunk van, ezzel kell minden funkció aktiválását megoldanunk. Szemben az apró optika körül LED-eket vehetünk észre, ami az éjjellátás képességét biztosítja a Quelmia SQ11 számára. A portok melletti pici lyukon keresztül pedig resetelni lehet a beállításokat. Akinek pedig nem tetszene a fekete szín, az választhatja a piros, vagy a kék testvérkéjét is.

Quelima SQ11 tesztüzeme
Mit lehet csinálni egy ilyen pici kamerával? A felhasználás igen sokrétű lehet, aminek valójában csak a képzelet szab határt, de azért említek néhány példát, ami az alkalmazás szempontjából szóba jöhet. Figyeljük meg éjszaka a lakásunkat, elrejtve az eszközt a könyvespolcra, erre kiválóan alkalmas az éjjellátó és a mozgásérzékelő mód.

 

 


Akár autós kameraként is funkcionálhat, remekül elrejthető kis mérete miatt vagy egyszerűen csak bohóckodásra is kiváló, az egyik olvasónk modellvasútra rögzítette. Rögzítsük fel például mini verseny drónra, hiszen a minősége sokkal jobb, mint az analóg NTSC vagy a PAL adásnak. A hozzá adott kiegészítők segítségével pedig a ruhánkra is rögzíthetjük, mint egy testkamerát.

A használatához nem kell mást tennünk, mint azt a pár egyszerű kombinációt megjegyeznünk, amivel aktiválhatjuk a funkciókat. A bal oldali gombon egy M betű, míg a jobb oldalin egy bekapcsoló szimbólum található. Mindenkinek le fog esni az álla, de a jobbal kapcsolhatjuk be a Quelima SQ11-et, ekkor a bal oldali gomb melletti LED kéken fog világítani.

A jobb kapcsoló rövid nyomására pár kék villogás után indul a 720p felvétel, míg a bal gomb újabb megnyomására – kék és piros színek mellett – a videó 1080p-ben kerül rögzítésre. A rögzítés 5 perces szegmensekre oszlik, ha az SD kártya betelik, az elsőt automatikusan felülírja a kamera. Harmadik nyomásra és tiszta piros jelzésre lépünk fényképezés módba. Rövid nyomásra képet készít, hosszú – kb. 6 másodpercesre – pedig kikapcsolja magát.

A képminőség nem üti meg az olcsó akciókamerák szintjét, már amennyiben ezt nem tekintjük annak. Ez persze egy olyan dolog, hogy 2.500 forintért azt sem vártam, hogy 720p 30 FPS-t tudjon, de azért az 1080p gyanúsan interpoláltnak néz ki, én legalábbis nem látom a különbséget a nagyobb és a kisebb felbontás között.

A FOV 120 fok gyári érték szerint, amit reálisnak tartok, egész jól belátja a kamera a területet. A hangja viszont borzalmas, autóban és drónon konkrétan használhatatlan, viszont ha nincs erőteljes háttérzaj, akkor azért még így is használható.

 

 


A fényképezés módot két bal gombnyomással tudjuk aktiválni, majd a kikapcsoló gomb nyomogatásával készülnek el a képek, mondanom sem kell, hogy szörnyű minőségben. Ráadásul a shutter effekt is elég furcsa, nagyon sokat kell várni, mire újra felvillan a piros LED, ami kifejezetten zavaró, valószínűleg ez azért van, hogy minél több fény jusson a kicsi szenzorra. A képek 4000x3000 pixel felbontásúak, az viszont teljesen érthetetlen, hogy akkora méret mellett a miért ilyen rossz a végeredmény, gyanítom, hogy interpolált.

Direkt ide tettem egy fókusz nélküli, félig kilógó fényképet, mert ezen jól látható, hogy mivel nincs semmilyen LCD panel vagy WiFi kapcsolat, amin láthatnánk, hogy hova néz pontosan a kamera, ezért csak „sacc per kábé” tudjuk betájolni a dolgokat. Igyekezzünk minél messzebbről ellőni őket, úgy jó eséllyel eltaláljuk vele a tartalmat.

Vannak még érdekes funkciók, ami szerintem hasznosak is, az első ilyen a mozgásérzékelés. A kamerát felszerelve a csipeszre elrejthetjük valahova, például a könyveink közé, ahonnan az egész szobát megfigyelhetjük vele. A mozgás érzékelése után 1 percig automatikusan rögzít, amennyiben újabbat nem észlel. A funkció bekapcsolásához az alábbi szekvenciát kell végig nyomnunk: kék LED mellett három másodpercig nyomni kell a módváltó gombot, erre hármat villant, ekkor lesz a mozgásérzékelés aktív. Egy jobb gomb érintésre ismét hármat villant, majd a LED kialszik és innentől kezdve minden mozgás után 1 percet rögzít, de maximum 5 percig. A funkció kikapcsolható, ha egyszer megnyomjuk az on/off gombot, illetve a dolog működik 720p és 1080p videóval is.

Éjszakai módban az optika körüli LED-ek lesznek aktívak, ilyenkor a tárgyakról visszaverődő infravörös fényt érzékeli a kamera, ebből állítja elő a mozgóképet. Aktiválása viszonylag egyszerű: ugyanaz a szekvencia, mint a mozgásérzékelésnél, csak itt két másodpercig kell nyomni a bekapcsoló gombot, amire hármat villantanak a LED-ek és egyből kialszanak, innentől kezdve lesz a lehetőség aktív. A sorrendre viszonylag precízen oda kell figyelni, mert összesen két gombunk van, amivel jól össze lehet kutyulni a beállításokat. Nem mondom, hogy ez a világ legegyszerűbben használható rendszere, de azért el lehet vele boldogulni.

Van még egy funkció, ami a menüből nem érhető el, ez pedig az időbélyeg beállítása, amire én is csak később jöttem rá. Ehhez az SD kártyán létrejövő TIMEREST.TXT állományt kell szerkesztenünk, értelemszerűen ide kerül a dátum és az idő az alábbi formátumban: ÉV/HÓNAP/NAP/ÓRA/PERC/MÁSODPERC. A következő bekapcsoláskor már a helyes értéket fogja mutatni, illetve ha ki akarjuk kapcsolni, írjuk át az Y-t – „yes” – N-re, vagyis, hogy „no”-ra. Ez csak akkor működik, ha teljesen üres SD kártyára tesszük a fájlt, különben az alap dátumot jelzi ki.

Használhatjuk webkamerának is, az USB portra csatlakozás után nyomjuk meg a bekapcsoló gombot, majd töltsük le a NCH Debut Video Capture nevű alkalmazást, ami kezeli a Quelima SQ11-et. Itt egyébként a dátum helyessége is ellenőrizhető, de csinálhatunk pillanatképeket is vagy éppen felvehetjük, amit látunk. Az anyagok Windows alatt a képek/debute almappába kerülnek. Ez egy „third party” alkalmazás, nem a kamergyártó terméke, tehát aki talál a hardverrel kompatibilis másik programot, az nyugodtan használja azt.

Összegzés
A Quelima SQ11 egy móka kamera, amit pontosan ennek is szánt a gyártó. Mivel az ára bődületesen alacsony – durván 2.500 forint -, ezért ez alapból lenyomja az elvárásainkat, de persze a minőség sem fogja megrengetni a piacot. Cserébe viszont egy csomó mindent tud – éjjellátó, mozgásérzékelés – és még a videók minősége is elfogadható, amennyiben arra használjuk, ami. Például tegyük drónra, aminek az analóg FPV kamerája még ezt sem tudja vagy rejtsük el a könyvespolcon, és lepjük meg vele a betörőt. Mindezt mindössze 2.500 Ft-ért.
Gearbest - 2.500 Ft

rbagi
2018. február 4., vasárnap 20:17 | 

https://index.hu/i2/#bloghu/bestofchina/2018/02/04/quelima_sq11_kamera_teszt_mikro_mokav 

2018.02.05 07:24:03   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet