Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Polgári célú pirotechnikai tevékenységről

Idén megújult a polgári célú pirotechnikai tevékenységről szóló jogszabály, amely már szeptember 1-től hatályos. A módosítások az utóbbi évek tapasztalatainak figyelembe vételével születtek meg, a szabályok ezeknek az eszközöknek a biztonságosabb felhasználását szolgálják.
Változott a pirotechnikai termékek osztályozása, az új szabályozás kockázattól és a zajszinttől függően négy kategóriát különböztet meg, amelyekből az első három kategória kerülhet magánszemélyek birtokába.
1. pirotechnikai osztályba tartozó termék nagyon alacsony kockázatot jelentő és elhanyagolható zajt okoz, azt behatárolt területen való használatra szánták.
2. pirotechnikai osztályba az alacsony kockázatot jelentő, alacsony zajszintűnek számító termékek tartoznak, amelyeket a szabadban lévő, behatárolt területen való használatra szántak.
A 3. pirotechnikai osztályba a közepes kockázatot jelentő, a szabadban lévő, nagy nyílt területen felhasználható termékeket sorolták, az ezek használatakor keletkező zaj szintje sem ártalmas az emberi egészségre.
Módosult azok köre is, akik az egyes kategóriába sorolt termékeket engedély nélkül megvásárolhatják. A 2. kategóriájú termékeket már a 16 évet betöltött személyek is megvehetik, korábban ezt csak a 18 év felettiek tehették meg. A 14. életévüket betöltött személyek ezután is csak az 1-es kategóriába tartozó termékeket vásárolhatják meg.

A módosított jogszabály a tárolt mennyiség hatóanyagtartalmát illetően is megengedőbb, hiszen a korábban meghatározott 1 kilogrammos mennyiség bruttó érték volt, jelenleg pedig nettó értékről beszélhetünk.

A termékek felhasználására, tárolására vonatkozó pontos és részletes útmutatót a mellékelt összefoglalóban találják. A szabályok betartása valamennyi magánszemély számára kötelező, ezek megszegése szabálysértésnek minősül.

2011.12.17 10:06:24   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet