Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Megoldás: a Ksenos Prime rendszerek

Kereste? Megtalálta!

Gyakran szembesülök a felhasználók azon igényével, hogy szeretnének egységes megoldást a CCTV rendszereik kezelésére, üzemeltetésére. Ez a folyamatosan fejlődő technikai megoldások miatt nehéz feladatnak látszik, de talán van lehetőség a jó döntés meghozatalára.

Alapvetően a már meglévő és az aktuális rendszerek nagy többségénél egyszerűen megoldható, ha kitartunk egy jól kiválasztott analóg video jeleket feldolgozó digitális video rögzítő család mellett. Persze itt fontos a jó választás, ugyanis ha a megkedvelt rögzítő egy újabb típusa már nem kompatibilis a régi rendszer elemeivel, kezelő szoftverével, vagy netalántán teljesen meg is szűnik az előd, akkor mégiscsak eljöhet a néha ránk erőltetett, de gyakran pozitív érvekkel is alátámasztott váltás kényszere.
Más a helyzet, ha követve a trendeket, át szeretnénk térni a megapixel felbontású kamerákra és rögzítőikre. IP alapú rendszer esetében elég idő telt már el ahhoz, hogy a megszámlálhatatlan gyártó és az ő saját szoftveres kiszolgáló felülete valódi fejtörést tudjon okozni a választáskor. Ezen a problémán igyekszik segíteni az ONVIF szabvány, habár a kamera választékot ez a feltétel igencsak megszűri.
Régi-újdonság a HD-SDI vonal, ugyanis ezzel a digitális technológiával már több mint 2 éve foglalkozunk a Comart Systems keretein belül. Az elmúlt időszakban azonban megjelentek a stand alone rendszerű DVR-ek és a SDI jelkimenetes kamerák egyre nagyobb választékban. Ezzel felfutóban vannak a HD-SDI CCTV megoldások az IP rendszerekkel szemben.

   Mit válasszunk tehát, ha minden technológiai megoldást használni szeretnénk a már meglévő és az új rendszereknél egyaránt.
Egy Finn szoftverfejlesztő cég Ksenos Prime IP terméke olyan megoldást kínál, amivel elfelejthetjük az IP kamerák gyártói szoftvereit, hiszen a folyamatosan bővülő, jelenleg több mint 50 gyártó termékeivel kompatibilis rendszerszoftver nem törődik a kamerák egyedi konfigurációjával, hanem egyszerűen a video adatfolyamot (RTSP stream) „kapja el” a TCP/IP vonalon. Ezt jeleníti meg, dolgozza föl és tárolja le a számítógépünkre, végezve utólagos mozgásérzékelést, IP speed dome vezérlést.
Az analóg video jelek kezelésére szükség van egy Comart XECAP digitalizáló kártyára, az SDI jel esetén pedig a HDCAP sorozat egyikére. Összességében viszont egyazon rendszer használható bármely CCTV technológiához, legyen az tiszta IP, hibrid vagy új fogalomként „tribrid” alkalmazásban.

Ugye milyen egyszerű? A különlegesség azonban nemcsak ebben rejlik, ugyanis a csupán 20 MB-os szoftver hihetetlen erőforrásokat tartogat a felhasználók számára.

Megjelenítés
    Felejtse el az előre megrajzolt grafikus felületeket, ahol kötöttek a megjelenítési módok és a képernyő mérethez igazítás. A Ksenos-ban a kameraképek ablakos üzemmódban jeleníthetőek meg, szabadon elhelyezhetőek és átméretezhetőek. A PC konfiguráció adta lehetőségeket bármilyen megjelenítő eszközön, többmonitoros módban is kihasználhatja a rendszer.

Felvétel visszajátszás, kimentés
    A felhasználó szemszögéből kiemelten fontos a tárolt felvételek visszakereshetősége. Itt a Ksenos a lehető legegyszerűbb megoldást választotta, ugyanis egyazon ablakban történik az élőkép megjelenítése és a felvétel visszajátszás, akár az összes kameránál egyszerre, akár kameránként. Itt van szerepe a többmonitoros és több ablakos megjelenítési módoknak, hogy ne kelljen lemondani az élőképről a visszajátszáskor sem.
A visszajátszás és egyben a Ksenos rendszer egyik fő eleme az idővonal, ami meghatározó szerepet tölt be a program használatában. Képzeljen el egy színes sávot, ami a múló időt hivatott megjeleníteni. Ha a tárolt felvételekről eseményeket szeretnénk visszanézni csak annyi a dolgunk, hogy az idősávot az egérrel megfogva „belehúzunk” és máris a múltban lezajlott események jelennek meg a kamera ablakban. A visszakeresés mértékét az idősáv idő-léptéke határozza meg, amit az egér görgőjével könnyedén módosíthatunk. Kiemelt funkció a keresési terület definiálása. Azaz a kiválasztott kameraképen belül egy vagy több területet kijelölve (a mozgásérzékelő maszkoláshoz hasonlóan) a visszajátszás csak az adott területen belül történő felvételeket szűri ki, játsza le folyamatosan minden esemény után a következőre ugorva. Használhatjuk ezt elveszett/otthagyott tárgyak keresésére, vagy egy adott helyen történt esemény villámgyors megtalálására.
Az adatbázis rendszerének és a fájlrendszer tagolásának köszönhetően az előbbiekben elmondott műveletek látványosan gyorsak, ezzel nagymértékben növelve a hatékonyságot és nem utolsó sorban a felhasználói élményt. Ez utóbbi szempont fokozására ad lehetőséget az érintőképernyős monitor használata, mely támogatott a Ksenos által. A jelenben oly divatos telefonos és tablet-es multitouch élmény, a telepítők és a végfelhasználók körében egyaránt pozitív reakciókat vált ki.
Az állóképek mentése egyértelmű és hatékony, az adott pillanatban, akár élő-, akár visszajátszott kép esetén a megfelelő ikonra kattintva meg is történik. A video fájl készítése is végtelenül egyszerű, hiszen a lejátszás közben elindítva a kimentést, majd a szükséges pontnál megállítva egyszerűen kivitelezhető.. Természetesen nagyobb intervallumok gyors kimentésére is van lehetőségünk.
Sok mindenről nem esett még szó a cikk korlátai miatt, de mindenképpen ki kell még emeljem, hogy a szoftver mindhárom platformra (Windows, Linux és MAC OS X) ugyanolyan formában érhető el, és a rendszerszoftver egyben a kliens alkalmazás is, tehát megvalósítható egy Linux alapú rendszerközpont, korlátlan számú Win vagy Mac kliens csatlakozással.
A hardverkulcsos licenszelés lehetővé teszi, hogy 1-től 32 csatornáig egyedi igények szerint állítsuk össze a rendszerünket és a későbbi bővítés is rugalmasan kezelhető legyen.

Akinek sikerült felkelteni az érdeklődését a Ksenos Prime rendszerekkel kapcsolatban, annak a Polsec Kft., mint magyarországi viszonteladó, nyújt műszaki és kereskedelmi támogatást. A rendszert bemutató termünkben működés közben kipróbálhatja, vagy kérjen információt a demo verzió lehetőségéről.

Kis Gábor


2011.12.30 02:05:59   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet