Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Jöhetnének a testszkennerek a repülőterekre

Engedélyezné az Európai Bizottság az unió repülőterein a sok vitát kiváltott biztonsági átvilágító berendezések használatát. A testület eddig sem tiltotta az emberi test vonalát kirajzoló szerkezet alkalmazását, de a hétfőn elfogadott jogszabályi javaslatában egyértelműsítené, hogy a tagállamok és a repülőterek milyen feltételekkel vezethetnék be az új típusú készülékeket.
Egységes, európai szabályokat vezetne be az Európai Bizottság az eddiginél hatékonyabb, és alaposabb átvilágító berendezések repülőtéri használatára. A testület hétfőn fogadta el az ezzel kapcsolatos jogszabályi javaslatát, előrevetítve, hogy nem kívánja kötelezni a tagországokat a jelenlegi berendezések lecserélésére, viszont ha az új típusú készülékeket akarják használni, akkor be kell tartaniuk a majdani közös szabályokat.

2001 szeptembere óta folyamatosan szigorodnak a biztonsági előírások a világ repülőterein. 2009. december 25. után viszont a hatóságok rájöttek, a szigorú előírások is kijátszhatók. Ezen a napon az Amszterdamból Detroitba tartó repülőjáraton próbált meg egy nigériai férfi felrobbantani egy – a testére erősített – plasztik robbanószerkezetet, amit a klasszikus, fémkereső kapuk nem érzékelnek.

Ezt követően jelentette be az amszterdami Schipol repülőtér, hogy a jövőben olyan átvilágító kapukat telepít, amelyek a test vonalát kirajzolva képesek megmutatni, hogy az utas a testére erősített-e valamit, vagy nem. Hollandia után Nagy-Britannia is a testszkennerek bevezetése mellett foglalt állást, Olaszország és Franciaország pedig úgy nyilatkozott, tanulmányozni kezdi az új típusú átvilágító berendezések működését, és esetlegesen később bevezeti.

Az ötlet viszont több tagországban, és az Európai Parlamentben is komoly felháborodást váltott ki, mivel a készülékek – egyes érvelések szerint – az utasok személyiségi jogait sértik azzal, hogy lényegében „levetkőztetik őket a képernyőn.

Németország és Finnország ezért először nem támogatta a testszkennerek alkalmazását, és 2008-ban az Európai Parlament is emiatt söpörte le az asztalról az új típusú átvilágító berendezések bevezetését célzó bizottsági javaslatot. (Már a 2009 december 25-i merényletkísérlet előtt is felvetődött a testszkennerek bevezetésének lehetősége, mint a repülőtéri biztonság növelésének következő lépcsője.)

Mint az elmúlt években kiderült, a legtöbb ellenzőnek nem kifejezetten a készülékkel volt gondja, hanem attól tartott, hogy a tagállamokban nem lesznek meg a megfelelő jogi garanciák a megfelelő működtetésre. Ezzel együtt is Franciaország és Dánia mellett éppen Finnországot említette az Európai Bizottság, amely országok már próbaként tesztelték, vagy jelenleg is tesztelik a testszkennereket. Nagy-Britannia és Hollandia pedig már alkalmazza is.

Az emberi méltósággal kapcsolatos aggályok mellett a testület igyekezett a most elfogadott szabályaiban megoldást találni a készülék egészségügyi hatásaira is, a szerkezet által kibocsátott sugarak ugyanis károsíthatják az állampolgárok egészségét.

Az Európai Bizottság közlekedési ügyekért felelős tagjának szóvivője hétfőn azt mondta, a javasolt keretjogszabály alapján a repülőterek csak akkor működtethetnek speciális átvilágító berendezéseket, ha azok, és a hatóságok nem tárolják, sokszorozzák, vagy nyomtatják ki a beolvasott képeket és adatokat. A testület azt is előírná, hogy a beolvasott képeket vizsgáló szakembereknek nem szabad egy helységben tartózkodniuk az utasokkal, és a képeknek nem szabad tartalmazniuk semmi olyan adatot, amely későbbi beazonosításra alkalmas lehet.

A minimumszabályok közé tartozna az utasok megfelelő tájékoztatása is a speciális átvilágító eszköz használatáról, és az utasoknak joguk lenne arra is, hogy alternatív átvizsgálást kérjenek.

A testület szerint csak olyan készülékeket lehetne ezen szabályok alapján működésbe helyezni, amelyek nem röntgensugárral működnek.

 

2011.11.16 13:40:43   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet