Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Új rendészeti platform születőben

Az országhatárokat átlépő bűnözés megelőzésében és leküzdésében való együttműködésről szóló Délkelet-európai Együttműködési Kezdeményezés (SECI) 1999. május 26-án jött létre Bukarestben. A SECI Központ továbbfejlesztését, korszerűsítését célzó Egyezmény (SELEC Egyezmény a Délkelet-európai Rendészeti Központ létrehozásáról) aláírására – csaknem 3 évnyi intenzív tárgyalás után – 2009. december 9-én Bukarestben került sor.

A szükséges tagállami ratifikációk lezárását követően a SELEC Egyezmény 2011. október 7-én hatályba lépett, amely alapján 2011. október 25-26. között került megrendezésre a SELEC legfőbb döntéshozó szervének, az úgynevezett SELEC Tanácsnak az első ülése. Az ülésen a szervezet működéséhez szükséges dokumentumok, mint például a Tanács eljárási szabályzata, szervezeti felépítése, és a vezetői posztok kiválasztási eljárására vonatkozó szabályok lefektetésére került sor.

A SELEC alapvető újdonsága, hogy nemzetközi jogi jogalanyként teljes önállóságot élvező nemzetközi szervetetté válik, saját jogon jogokat szerezhet és kötelezettséget vállalhat, alkalmazottai a nemzetközi jogi rezsimben biztosított kiváltságokat és mentességeket élveznek. Rendészeti tevékenysége során (vám, rendőri, határőri) jogosult adatokat kezelni, adatbázist létrehozni - erre tekintettel a készülő egyezmény egyik legfontosabb, így legkidolgozottabb része az adatvédelmi rendelkezések. A SELEC Egyezmény széles lehetőséget biztosít például közös operatív műveletek végrehajtására (közös nyomozócsoportok), illetőleg együttműködést biztosít más rendészeti tevékenységet végző szervezettel (Europol, Interpol).

A nemzetközi jogi jogalanyisággal rendelkező SELEC megalakulásával a szervezeti és jogi változások alapján hazánk számára egy bővülő és erősödő szervezet egyedülálló lehetőséget biztosít. A SELEC a részes államok közötti operatív együttműködést (pl. közös nyomozócsoportok felállítása) fogja támogatni. A térségben működő erős alapokon álló rendészeti szervezet az összeurópai érdekeket és célokat is szolgája egyben, hozzájárul alapvetően a szabadság, biztonság és jog térségének megteremtéséhez.

2011.11.03 07:58:33   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet