Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Kínai és orosz cégek fizetik a legtöbb kenőpénzt

A kínai és az orosz cégek hajlamosak leginkább kenőpénzek kifizetésére, amikor külföldön üzletelnek – derül ki abból a 28 országra kiterjedő felmérésből, ami a megvesztegetés valószínűségét járta körül.
A kínai és az orosz cégek esetében a legnagyobb a hajlam kenőpénzek kifizetésére külföldön – erre a következtetésre jutott a Transparency International 2011-es jelentése, ami 28 vezető exportáló ország 3 ezer cégvezetőjének megkérdezésén alapul. A felmérésből kijött eredmény szerint a 2010-ben több mint 120 milliárd értékben külföldi befektetéseket eszközlő kínai és orosz cégek esetében a legnagyobb a valószínűsége annak, hogy az üzlet érdekében megvesztegetéshez folyamodjanak.

A 28-as listán Oroszország az utolsó, egy hellyel előzi meg Kínát, amely Mexikó és Indonézia után következik a sorban. A legkevésbé korrupt üzleti kultúrával rendelkező országok a felmérés szerint sorrendben Hollandia, Svájc, Belgium, Németország, Japán, Ausztrália, Kanada, Szingapúr, Nagy-Britannia és az USA. Olaszország a 15-ik helyet foglalja el, Törökország a 19-ik.

A TI felmérésének aktualitása, hogy a G20-ak egy évvel ezelőtt egy korrupció-ellenes akcióterv en keresztül elkötelezték magukat a külföldi megvesztegetés elleni fellépés mellett. Az akcióterv végrehajtásáról szóló időközi monitoring jelentés is egyike lesz azoknak a dokumentumoknak, amelyeket a 20 legnagyobb gazdaság vezetői Cannes-ban jóváhagynak. A Transparency International szerint a csúcs méltatja majd a Kína, Oroszország, Indonézia és India által tett erőfeszítéseket a külföldi kenőpénzek fizetésének büntetőjogi felelősségre vonására.

A TI felmérése arról tanúskodik, hogy a világban széleskörűen elterjedt gyakorlat állami tisztviselők megvesztegetése közbeszerzéseken meghirdetett tenderek elnyerése, különböző szabályozások alóli felmentés, a kormányzati döntéshozatali folyamatok felgyorsítása és befolyásolása érdekében. A jelentés szerint ugyanakkor a külföldi cégek legalább ilyen gyakorisággal kenyereznek le más üzleti vállalkozásokat, ami azt mutatja, hogy a korrupció nem korlátozódik az állami szektorra.

Ami a szektorokat illeti, az állami megrendelések és az építőipar területén a legnagyobb a valószínűsége a kenőpénzek fizetésének, de az olaj és a gázszektor „különösen ki van téve a megvesztegetésnek”.

 

2011.11.04 10:44:13   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet