Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Hatékonyabb lesz a szabálysértési rendszer és a polgárőrség

A Kormány elfogadta a szabálysértési és a polgárőrségről szóló törvény tervezetét - jelentette be Giró-Szász András kormányszóvivő Kontrát Károllyal, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkárával együtt tartott sajtótájékoztatóján pénteken.

A közbiztonság javítása, az emberek személyes biztonságának, munkájáknak védelme megalakulása óta kiemelt célja a Kormánynak - emlékeztetett Giró-Szász András. Ebben a témában a három csapás törvény bevezetése mellett a rendőrség állományának megerősítése, létszámának bővítése volt a cél, továbbá a Kormány a rendvédelmi és igazságszolgáltatási jogszabályok módosításával is erősíti az állampolgárok biztonságérzetét - fűzte hozzá a kormányszóvivő.
Magyarországon a jogállam a védett értékeinek megsértését differenciáltan szankcionálja, amely három elemből áll: büntetőjogi, közigazgatási és szabálysértési jogi eszközökből - magyarázta Giró-Szász András.

Kontrát Károly az új szabálysértési törvénnyel kapcsolatban azt mondta: a cél az, hogy a bűncselekmények és a szabálysértések száma csökkenjen, és aki vét a szabályok ellen, az ne tudja elkerülni a következményeket. A törvény elfogadásával megvalósul, hogy az elkövetőket még a helyszínen, de legkésőbb az elkövetéstől számított 30 napon belül felelősségre tudják vonni - ismertette az államtitkár.

Lehetőség lesz az elkövető meghallgatása nélküli határozathozatalra tettenérés egyértelmű tényállása esetén - hangsúlyozta Kontrát Károly. Az eljárás színvonalának emelkedését biztosítja - folytatta -, hogy a törvény hatályba lépése után a jegyző helyett a Kormányhivatal lesz a szabálysértési esetekben az általános hatáskörrel rendelkező szabálysértési hatóság.
A kiszabott büntetések végrehajtásának rendszere is átalakul, hiszen a meg nem fizetett pénzbírság közérdekű munkával is kiváltható lesz, továbbá a közérdekű munka a jövőben nem csak a végrehajtás egyik módja, hanem önálló büntetésként is alkalmazhatóvá válik - mondta az államtitkár.

Bevezetik a szabálysértési visszaesés fogalmi rendszerét. Eszerint az eredetileg elzárással nem büntethető szabálysértések esetén - kivéve a helyszíni bírságolást -, ha az illetőt hat hónapon belül már kétszer felelősségre vonták, akkor az szabálysértési elzárással is fenyegetetté válik - tájékoztatott Kontrát Károly.

Közlekedéssel kapcsolatos szabálysértés esetén, amennyiben az adott személyt hat hónapon belül kétszer már felelősségre vonták, úgy a járművezetés szabályainak ismételt megsértése miatt járművezetéstől való eltiltás is alkalmazható lesz - húzta alá.
Kontrát Károly, Giró-Szász András (fotó: Botár Gergely)

Az államtitkár a helyszíni bírságokkal kapcsolatban elmondta: a tervezet biztosítja a rendőrség számára a helyszíni bírság kiszabását, melynek összege emelkedni fog. Ennek összege 5-50 ezer forint között mozog majd, illetve ismételt elkövetés esetén 70 ezer forint is kiszabhatóvá válik. A későbbiekben a törvény felemeli a kiszabható legalacsonyabb és legmagasabb összegeket az alábbiak szerint: a legalacsonyabb 5 ezer forint, míg a legmagasabb kiszabható összeg 300 ezer forint lesz – tájékoztatott Kontrát Károly, majd hozzáfűzte: tulajdon elleni szabálysértéseknél az érték 20 ezerről 50 ezer forintra növekszik.

A polgárőrséggel kapcsolatban ismertette: 2150 egyesületben 90 ezer polgárőr teljesít szolgálatot. A törvény módosításának legfőbb tartalma, hogy a polgárőr szervezetek politikai tevékenységet nem folytathatnak, működésük politikai pártoktól független. Működésüket, illetve az azzal kapcsolatos adatokat a bírósági nyilvántartásban fel kell tüntetni – mondta Kontrát Károly.

A polgárőrök által kizárólagosan végezhető feladatokat is meghatározza a törvény: ezek a közterületi járőrszolgálat, a figyelőszolgálat, valamint a jelzőőri feladatok. Az egyesületek tevékenységüket akkor kezdhetik meg, ha rendelkeznek a működési területükön működő illetékes megyei vagy fővárosi rendőrkapitányság által aláírt együttműködési megállapodással, és tagjai az Országos Polgárőr Szövetségnek – részletezte az államtitkár. Hozzátette: a polgárőröknek a későbbiekben kitűzhető igazolvánnyal kell rendelkezniük, illetve új formaruhát kapnak, melyet a Belügyminisztérium fog biztosítani.

 

2011.11.05 09:18:37   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet