Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Rekordmélységben a kötelező ára, de a sok bizonytalanság megbénítja a fogyasztókat

Az autósok jelentős részében merül fel már kétség az olcsó kgfb-t illetően, és sokan nincsenek tisztában a határidőkkel sem
A tavalyi szintet még nem haladta meg időarányosan a kgfb-kampány iránti érdeklődés a PBA Biztosítási Alkusz Kft. első két heti tapasztalatai szerint. Miközben az árak a várakozásokat is meghaladó mértékben estek, és a bevezetni tervezett baleseti adó miatt is elemi érdeke az autósoknak, hogy új és olcsó kgfb-t keressenek, számos bizonytalansági tényező hátráltatja őket abban, hogy el merjék kötelezni magukat már most valamelyik biztosító terméke mellett – állítja a PBA. Így azonban akár le is maradhatnak a váltás lehetőségéről.

Több különböző tényezőre vezethető vissza Vass Gábor, a PBA ügyvezetője szerint a tavalyinál lassabban felpörgő kampány. Elsőként a baleseti adó körüli bizonytalanságot jelölte meg a szakember. „November végén esedékes a 2012-es költségvetés parlamenti szavazása, gyakorlatilag addig csak spekuláció, hogy a nettó árra terhelt további 30 százalék lesz az adó mértéke, hiszen ez szerepel a beterjesztésben. Az ördög nem alszik, várjuk ki a végét, így gondolkodnak az emberek, teszik ezt annak ellenére, hogy bármekkora lesz is az adó, attól még az alap kgfb-t érdemes kiválasztani, és realizálni amegtakarítást.” – véli Vass Gábor.
Magas az aránya a PBA.hu tapasztalatai szerint az internetes kalkulációt a kötés előtt félbehagyóknak. Van, aki már az adatai bevitele, és az autó összes paraméterének megadása után szembesül azzal, hogy nincs megbízható adata arról, hogy mennyi lesz jövő évben a bonus/malus fokozata. „Ha valamilyen értesítőn, vagy ügyfélkártyán nem találja az autós az aktuális besorolását, mindenképpen érdemes ajánlatkérés előtt megvárni az éves indexlevelet” – javasolja Vass Gábor. Aki azonban korábban is alkusznál kötötte biztosítását, annak könnyű a dolga: ezt az adatát nyilvántartja az alkusza, és előkeresi helyette a rendszer. Hasonlóképpen okoz könnyebbséget az alkuszon keresztüli kötés a szükséges igazolások terén: az alkuszok ugyanis helyettünk intézik az előzménybiztosítónál a felmondást és a bonus/malus fokozat továbbvitelét.
Ugyanakkor az ajánlatkérést félbehagyók között sokan vannak azok, akik elbizonytalanodnak a kedvezményre jogosító feltételek hosszú listáján, vagy azért mert soknak találják, vagy azért, mert nem tudnak magabiztosan nyilatkozni bizonyos kérdésekről. „Telefonos ügyfélszolgálatunkon gyakran panaszkodnak arra is, hogy bizonyos kérdések túl bizalmas információkat feszegetnek” – meséli Vass Gábor. Bár biztosítói árképzéshez releváns információ lehet, hogy ki mennyit használja az autóját, van-e lakáshitele, illetve mennyi idős a gyereke, de a laikus ezt indiszkréciónak is érzékelheti.
A kedvezményre jogosító feltételek biztosítónként is hosszú listát tesznek ki, ezeket összesítve feltüntetni egy objektív kalkulátorban pedig nagyon komoly kihívás egy alkuszcég online fejlesztőinek – mutat rá a PBA ügyvezetője. Cél, hogy ügyfélbarát is legyen a kitöltés menete, ezért szükségszerűen vannak egyszerűsítések, amiket minden online alkusz más és más algoritmus alapján tesz meg, a korábbi évek ügyféltapasztalatai alapján. „Az azonban kizárt, hogy megfelelően leprogramozott rendszerek esetében két különböző alkusznál eltérő díjak jöjjenek ki ugyanarra az autóra. Az ezzel kapcsolatos panaszok mindegyike arra vezethető vissza, hogy a kedvezménylistában valamelyik feltétel nem lett megjelölve. Ha egy ilyen is akad, az már módosíthatja kis mértékben az árat.” – magyarázza Vass Gábor. Tapasztalata szerint azonban az ezzel kapcsolatos szóbeszédek is elbizonytalaníthatják az ügyfeleket, főleg ha egyes szakmai szövetségek hivatalos kommunikációja nem igyekszik eloszlatni ezeket a kételyeket, hanem adott esetben rá is tesz egy lapáttal a kétségek fenntartására.
Vass Gábor szerint paradox módon a tavalyinál is sokkal alacsonyabb árszintek is erősítik a bizonytalanságot, csökkentve a kötési hajlandóságot: „Éveken át kampányüzenet volt, hogy ennél már nincsen lejjebb, ennél olcsóbban nem lehet kgfb-t szolgáltatni, és ez most megbosszulja magát.” – magyarázza Vass Gábor. A PBA vezetője szerint sokkal fontosabb lenne megértenie mindenkinek, hogy a kgfb inkább marketingeszköz, belépőtermék, és már régóta nem érdemes mögötte a megtérülést számon kérni a biztosítókon. „Ha olcsó is egy biztosítás, a szolgáltatás mögötte jogilag garantált. Sajnos azonban a válság elmúlt három éve, ezen belül is a pénzintézeti szektor megítélésének alakulása odavezetett, hogy nem merik elhinni az emberek, hogy valós termék a pár ezer forintos kötelező. Érezhető tendencia, hogy óvatosságból inkább egy picit drágábbat választanak, önmaguk megnyugtatására, vagy éppen azért, mert adott biztosító nevét már hallották itt vagy ott.” – számol be a tapasztalatokról Vass Gábor. A MÁV ÁBE ügye, a károsultakat ért legújabb csapás néhány héttel ezelőtti kihirdetése tovább tépázta a szektor iránti bizalmat Vass Gábor szerint. (Mint ismeretes, a legfelsőbb bíróság október végén kimondta, hogy perelhetők az egykori MÁV ÁBE ügyfelek a károkozás megtérítéséért, még ha akkoriban érvényes volt is a biztosításuk)
A bizonytalanságok leküzdése Vass Gábor szerint csak emberi szóval megy. „Az internetes díjkalkulátor mellett idén nagyon komoly, mondhatni közszolgálati edukációs szerep jut a telefonos ügyfélszolgálatnak, akár oly módon is, hogy ha a neten megakad valaki, annak call centeres munkatárs adjon útbaigazítást”. Az itt elhangzó kérdések alapján a PBA vezetője szerint egyértelműen kirajzolódik egy súlyos félreértés: aki arra számít, hogy majd csak a baleseti adó megszavazása után kezd el foglalkozni a kötelezőjével, az jó eséllyel már cselekvésképtelen lesz. „Ugyanis ha november végéig nem jut el eddigi biztosítójához igazolhatóan a felmondás, akkor december folyamán már hiába is választ új ajánlatot az autós, érvénytelen lesz az átszerződés.”

2011.11.10 15:28:46   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet