Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Határokon átnyúló távoltartási védelem

Európai Védelmi Határozatot bocsáthatnak ki a jövőben az uniós tagállamok az állampolgáraik számára, amennyiben speciális, törvényi védelem illeti meg őket, és ezt az EU többi országában is szeretnék érvényesíteni. Az uniós tagállamok igazságügyi miniszterei pénteken elfogadták az erről szóló jogszabály kompromisszumos szövegét. A tanácsülésen kemény vita bontakozott ki arról is, hogy egy gyanúsítottat mikor, milyen körülmények között illessen meg ügyvédi védelem.
Az igazságszolgáltatás által előírt állampolgári védelem európai szintű harmonizációjának részeként az uniós igazságügyi miniszterek pénteken elfogadták az Európai Védelmi Határozat létrehozásáról szóló európai jogszabályt. A rendelkezés célja, hogy egy uniós állampolgárt külföldön (egy másik EU-tagállamban) is megillessen bizonyos fokú védelem akkor, ha a hazájában a bíróság speciális védelemben részesítette.

Eszerint tehát, ha a bíróság védelem alá helyez egy állampolgárt, akinek a sérelmére bűncselekményt követtek el, akkor a származási ország Európai Védelmi Határozatot bocsáthat ki, amely alapján a többi uniós tagállamnak kötelező lesz továbbvédenie az érintettet, ha a védett külföldre utazik.

A határozatot a távoltartás klasszikus eseteiben lehetne kibocsátani. (személy vagy helyszín megközelítésének megtiltása!) Ha például családon belüli erőszak következtében a bíróság megtiltja a férjnek, hogy a felesége, vagy a feleség lakóhelyének közelébe menjen, akkor ezt a bírósági határozatot az EU-n belül mindenhol érvényesíteniük kell a hatóságoknak.

A tervezett jogszabály szerint tehát az úgynevezett végrehajtó állam hatóságai kötelesek megtiltani a veszélyt jelentő állampolgárnak, hogy olyan helyekre, vagy meghatározott területekre (pl. egy városrész) tegye be a lábát, ahol a sértett tartózkodik.

Klasszikus eset az is, amikor egy személy semmilyen formában nem léphet kapcsolatba egy másik személlyel: nem küldhet neki levelet, nem hívhatja fel telefonon, nem küldhet neki faxot és emailt…stb. Utóbbi az általános mellékbüntetési tétel zaklatási ügyekben. A harmadik eset, amit a jogszabály is kiemel, amikor a terhelt személy nem közelítheti meg bizonyos távolságra a sértettet.

2011.09.23 17:40:10   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet