Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Lézer leplezi le az elrejtett pokolgépeket

Olyan lézeres berendezést fejlesztettek ki a Michigani Egyetem kutatói, ami megbízhatóan leplezi le az út menti robbanószerkezeteket, amelyek például Irakban és Afganisztánban számos amerikai és szövetséges katona életét oltották ki.

Az alkalmazott lézer energialeadása alig tér el az egyszerű kézi mutatófényétől, érzékenysége és szelektivitása alapján képes nagy területek lefedésére és olyan robbanószerkezetek észlelésére, amelyek a katonák halálozásának közel 60 százalékáért felelősek.

A terepre kihelyezett pokolgépek detektálása fontos, de különösen nehéz, mert rengeteg más vegyület található a környezetben, amely elfedi a keresett molekulákat - mondta Marcus Dantus kémikus, aki kutatócsoportjával elért eredményét az Applied Physics Letters című szakfolyóiratban ismertette.

A robbanóanyagok azonosításában kritikus, hogy érzékeny és szelektív legyen a módszer a molekulaszerkezetre, mert így kerülhető el az épületek szükségtelen kiürítése vagy az utak lezárása hamis riasztások miatt.


Az új lézer a milligramm milliomod részének megfelelő mennyiségű anyagot is képes azonosítani. A lézersugárban rövid és hosszabb impulzusok váltják egymást. Előbbiek megrezgetik a célba vett molekulákat, utóbbiak pedig meghallgatják a választ, és azonosítják a különböző frekvenciákat. A rezgési frekvencia egyedi és megkülönböztető az egyes molekuláknál. A nagy érzékenységű lézerhez kamerák is csatlakoztathatók, használatuk lehetővé teszi, hogy biztonságos távolságból pásztázzák végig a gyanús területet. Ezt a típusú lézert és módszert egyébként eredetileg mikroszkópos vizsgálatokra fejlesztették ki, onnan adaptálták az új alkalmazási területre.

 

2011.09.20 15:38:30   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet