Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Egyre több a hamis áru

A hamisítási ipar óriási léptekben nő, a másolt áruk a világkeres¬ked¬elem hét százalékát teszik ki. A válság itthon is tovább növeli a copyk iránti keresletet, már az Andrássy utat is ellepték a csencselők.

 

A biznisz jócskán túlnőtte a józsefvárosi piac kereteit, ma már nemcsak a luxusmárkákat „koppintják le”, hanem mindent, amit el lehet és el sem lehet képzelni. A hamis áruk piaca félelmetesen növekszik, szakértői becslések szerint a világkereskedelem legalább 7 százalékát teszi ki. Az elmúlt tíz évben az EU GDP-jét hozzávetőleg 12 százalékkal csapolta meg, s ez a régió gazdaságának évente körülbelül 600 milliárd dollárjába kerül.

Magyarországon is egyre jobban virágzik a hamis termékek piaca. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) becslései szerint a legális kereskedelem mintegy 10 százalékát teszik ki a hamis áruk. A kimagasló hozam, valamint az alacsony büntetési tétel miatt további növekedés prognosztizálható.

A piac éllovasának egyértelműen Kína számít, ahol a GDP nem kevesebb mint nyolc százalékát a hamisítási ipar adja. Az ázsiai országban gyakran az eredeti terméket gyártó cég üzeméből kerülnek ki a hamisítványok, de gyakori az a megoldás is, amikor a világmárkákat előállító gépeket másolják le, és azon gyártják le az árut.

Az előbbi kategóriába tartozó jobb minőségű, sokszor még hologramos védjeggyel is ellátott termékek általában háromszoros áron kelnek el, mint az utóbbiak, ám közös „vonás”, hogy mindkettőt az eredeti márka árának töredékéért lehet beszerezni. Így aztán érthető az is, hogy ha már a gyártósor – és vele együtt az eredeti márkanév – adott, a kínaiak már nem fáradoznak annyira új, az eredetihez megtévesztően hasonló nevek és logók kitalálásával.

A nem eredeti termékek iránt hazánkban is egyre nagyobb a kereslet,nemrég adott hírt a NAV az idei legnagyobb akciójáról, amelynek során mintegy 200 millió forint értékben foglaltak le parfümöket. Az utóbbi években 2–5 milliárd forint között mozgott az éves lefoglalások nagysága. Fontos hozzátenni, hogy ezeket az összegeket nem az eredeti termékek piaci árából, hanem előállítási költségükből kalkulálják.

Magyarországon a hamisítványok közel kétharmada származik Kínából. Ezek a piacok mellett a boltokba és plázákba is bekerülnek, sőt az élelmesebb árusok az utcán is próbálkoznak. Az Andrássy úton – ráadásul az iStore közelében – például bármikor vásárolhatunk hamis iPhone 4.-et 50 ezer forint körüli áron.

 

2011.09.23 14:32:19   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet