Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Nagyobb fokozatra kapcsolja a csalásellenes küzdelmet a Bizottság

Hathatósabb fellépést ígér az uniós pénzzel visszaélők ellen az Európai Bizottság. A testület harcot hirdet a keleti határon történő cigaretta- és alkoholcsempészet ellen is.
Csak 2009-ben 280 millió euróra rúgott azoknak a tagállamok által jelentett eseteknek az értéke, ahol a gyanú szerint (uniós pénzekkel is) visszaéltek. Bár ez az összeg a Bizottság tájékoztatása szerint a teljes uniós költségvetésnek csupán 0,2 százalékát teszi ki, a testület még szigorúbb fellépést ígér a csalók ellen.

Ennek érdekében pénteken egy új stratégiát fogadtak el, amely éppen a csalás elleni politikák korszerűsítését, frissítését célozza meg. Ez a stratégia egy sor olyan intézkedésre tesz javaslatot, melyek azt biztosítják majd, hogy a Bizottság minden szinten és minden ágazatban ellenőrizni tudja az uniós források felhasználását, elejét véve ezzel a visszaéléseknek.

A stratégia – a Bizottság közlése szerint – a teljes csalásellenes ciklust lefedi majd, azaz a prevenciótól kezdve a nyomozásig, a szankcionálásig és a pénzösszegek visszatérítéséig, emellett kiterjed mind az EU-költségvetés bevételi, mind pedig a kiadási oldalára is.

Algirdas Semeta, a csalás elleni ügyekért felelős biztos az intézkedést azzal indokolta, hogy a Bizottság felelősséggel tartozik az uniós adófizetők felé, és példát kell mutatniuk abban, hogy az uniós pénzek jó helyre kerülnek, és arra a célra költik el, amire eredetileg is szánták.

Regionális szempontból nem elhanyagolható, hogy a stratégiával együtt a Bizottság elfogadott egy olyan cselekvési tervet is, amely a keleti határon történő cigaretta- és alkoholcsempészet ellen venné fel a harcot.

 

2011.06.28 11:01:19   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet