Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Washington szerint Románia túl keveset tesz az emberkereskedelem ellen

Bírálta Romániát az Egyesült Államok külügyminisztériuma, azt hangoztatva, hogy a román kormány nem biztosítja az emberkereskedelem felszámolásához szükséges minimális feltételeket sem.


A Mediafax hírügynökség által idézett amerikai jelentés ezt szembeállítja azzal, hogy a férfiakat, nőket és gyermekeket egyaránt érintő emberkereskedelemnek Románia kiinduló, tranzit- és célországa is.
A jelentés szerint az emberkereskedelem romániai áldozatait főként a mezőgazdaságban és általában a kézzel végzett munkák révén zsákmányolják ki. Emellett kéregetésre kényszerítik őket Spanyolországban, Olaszországban, Csehországban, Görögországban, Finnországban, Izraelben, Németországban, Szlovéniában, Nagy Britanniában, Ciprusban, Ausztráliában, Franciaországban, Belgiumban és az Egyesült Államokban.
A román férfiak, nők és gyerekek emellett a prostitúció áldozataivá válnak Olaszországban, Svédországban, Spanyolországban, Hollandiában és Nagy Britanniában. A jelentés Magyarországot is ezen államok közé sorolja.
Románia a prostitúció célországa is. Az emberkereskedők főleg Moldovából, Kolumbiából és Franciaországból szállítanak ide nőket, akiket testük áruba bocsátására kényszerítenek.
A jelentés szerint noha Románia nem biztosítja az emberkereskedelem felszámolásához szükséges minimális követelményeket, a bukaresti kormány tett bizonyos erőfeszítéseket a jelenség visszaszorítása érdekében. Példaként említik, hogy a hatóságok több áldozatot azonosítottak, és módosították a vonatkozó jogszabályokat az emberkereskedők által kényszerített személyek utcai kéregetésének betiltása érdekében.
Az amerikai külügyminisztérium ugyanakkor megállapítja: a kormány számos bizonyíték ellenére sem válaszolt arra, hogy eljárás alá vont-e vagy elítélt-e emberkereskedőket. Emellett olyan jelzések is voltak, hogy román ügyészek az emberkereskedelem áldozatai ellen indítottak eljárásokat.
A washingtoni jelentés egyebek közt azt javasolja a román hatóságoknak, hogy indítsanak kormányzati programokat az áldozatok megsegítésére.

 

 

2011.06.28 13:17:28   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet