Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

A reptéri testszkennerek használatának szabályozását sürgeti az EP

A repülőtereken használt testátvilágító szkennereket csak az utasok egészségének és méltóságának megőrzése mellett lenne szabad használni – véli a Parlament.
A magánélet védelmét és az egészségügyi kockázatok minimalizálását is biztosítaniuk kell a tagállamoknak, ha a repülőtereken testátvilágító szkennereket akarnak működtetni – áll az Európai Parlament ma elfogadott állásfoglalásban.

Egyes tagállamok már próbaszerűen üzemeltetnek szkennereket, köztük Franciaország, Németország, vagy Olaszország. A technológia a sugárzás miatt egészségügyi szempontból vitatott, és a ruhákon átlátó, „akt képeket” generáló gépek a magánélethez való jogot sérthetik.

A Parlament megtiltaná az ionizáló sugárzást használó biztonsági szkennerek alkalmazását, és külön kiemeli a gyermekek, idősek, terhes nők és mozgássérültek igényeinek tiszteletben tartását. Az utasok számára biztosítani kell a jogot, hogy a szkennerek helyett más módszerrel ellenőrizzék őket, és ha valaki így dönt, az ilyen elutasítás nem vezethet az utas meggyanúsításához – szól az állásfoglalás.

Az ellenőrzésre kötelezett utasok kiválasztása véletlenszerűen kell, hogy történjen, semmiféle faji, etnikumi, nyelvi, vallási vagy egyéb besorolást nem tartanak elfogadhatónak a képviselők. A szkennerek kijelzőin pálcikafigurák kell, hogy helyettesítsék az utasok testét, nem szabad felvételeket készíteni róluk, véli a Parlament. Az adatokat azonnal törölni kéne, tárolásukat nem engednék a képviselők.

A Parlament követeli, hogy 2013-ban töröljék el a folyadékok utastérben való szállításának tilalmát. Azt is kérik a képviselők, hogy a jegyeken világosan fel legyen tüntetve a biztonsági intézkedések ára, és hogy ha bizonyos tagállamok szigorúbb ellenőrzéseket akarnak, akkor maguk állják ennek a költségét.

 

2011.07.11 16:47:04   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet