Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

A hamisított termékek között a cigaretta a sláger

Az eddigi tendenciáknak megfelelően a legtöbb hamis áru még mindig Kínából származik. Az uniós határokon feltartóztatott áruk döntő többségét megsemmisítik.
Az uniós vámszervek tavaly az EU külső határainál több mint 103 millió feltehetően szellemitulajdon-jogot sértő árucikket foglaltak le. A hatóságok által megállított szállítmányok száma közel megkétszereződött az előző évhez képest: a 2009-es 43 500-ról csaknem 80 ezerre nőtt 2010-ben.

A Bizottság által csütörtökön közzétett jelentés statisztikákat közöl a szellemi tulajdonhoz fűződő jogokat sértő, az Unió külső határain feltartóztatott termékek típusairól, származási helyéről és szállítási módjáról. A jelentés első alkalommal közöl tájékoztatást a lefoglalt áruk hozzávetőleges értékéről, amely több mint 1 milliárd eurót tesz ki.

A lefoglalt áruk között előkelő helyen szerepelnek a cigaretták (34%), az irodai eszközök (16%), az egyéb dohányipari termékek (8%), a címkék, jelzők és emblémák (8%), a ruházati cikkek (7%) és a játékok (7%). Az összes lefoglalt áru 14,5 százalékát olyan háztartási cikkek tették ki, mint a samponok, szappanok, gyógyszerek vagy háztartási készülékek (hajszárítók, borotvák, számítógép-alkatrészek), amelyek akár egészségi és biztonsági kockázatokat is jelenthetnek a fogyasztók számára.

Egyre nő a lefoglalt postai küldemények száma is, amit részben az online vásárlások népszerűsége, térnyerése magyaráz. Algirdas Semeta, az adóügyért és a vámunióért, valamint a csalás elleni küzdelemért felelős biztos szerint a lefoglalt postai küldemények száma 15 ezerről 48 ezer fölé növekedett.

Az eddigi tendenciáknak megfelelően a legtöbb hamis áru még mindig Kínából származik (a szellemitulajdon-jogot sértő áruk 85 százaléka származik innen). Bizonyos árucsoportok tekintetében Törökország (élelmiszerek), Thaiföld (nem alkoholos italok), Hongkong (memóriakártyák) és India (gyógyszerek) számítottak elsődleges forrásnak.

A határokon feltartóztatott áruk 90 százalékát megsemmisítették, vagy a jogsértés megállapítása érdekében bírósági eljárást kezdeményeztek az illetékes hatóságok.

 

2011.07.18 15:39:07   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet