Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Budapesten üléseztek a Hamisítással és Kalózkodással foglalkozó Európai Megfigyelőközpont képviselői

2011. május 17-én Budapesten rendezték meg a Hamisítással és Kalózkodással foglalkozó Európai Megfigyelőközpont (European Observatory on Counterfeiting and Piracy) nemzeti képviselőinek plenáris ülését.

Az Európai Bizottság 2009-ben hozta létre a Megfigyelőközpontot a hamisítás és a szerzői jogi kalózkodás elleni küzdelem közösségi szintű koordinátoraként. A Megfigyelőközpont legfontosabb célkitűzései a hamisításra és kalózkodásra vonatkozó adatok és információk összegyűjtése, elemzése, és ezekre vonatkozóan egységes módszertan kidolgozása az Európai Unióban. Feladta a sikeres tagállami módszerek, legjobb gyakorlatok azonosítása, népszerűsítése és terjesztése mind a hatósági jogérvényesítés, az iparági stratégiák, mind a lakossági tudatosságnövelő kezdeményezések terén.

A Megfigyelőközpont küldetése, hogy a szellemitulajdon-jogok érvényesítésének megerősítésében előmozdítsa a közszféra és a magánszektor közötti partnerséget, amelyet összetétele is tükröz, hiszen a Megfigyelőközpont tagjai egyrészt a tagállamok által kijelölt nemzeti képviselők, másrészt a hamisítás és a kalózkodás elleni küzdelemben leginkább érdekelt és legtöbb tapasztalattal rendelkező, különböző gazdasági szektorokat képviselő európai és országos szintű szervezetek.

A Megfigyelőközpont nemzeti képviselőinek 2011. május 17-i budapesti ülésén áttekintették a Megfigyelőközpont keretében végzett eddigi tevékenységet és eredményeket, kiemelten fognak foglalkozni a hamisítás és kalózkodás mértékének és hatásainak feltérképezésére, számszerű becslésére szolgáló módszertan kialakításával kapcsolatos folyamatban lévő tanulmánnyal, a fogyasztók szellemitulajdon-védelmi tudatosságának növelését célzó stratégiai tervekkel, valamint a hamis áruk interneten való terjesztése elleni fellépési lehetőségekkel.

A május 17-i ülés napirendi pontjai között szerepelt a Megfigyelőközpont szervezeti, financiális és operatív működésével kapcsolatos jövőbeni változásokról és hosszú távú tervekről való tájékoztatás is. E vonatkozásban részt vett az ülésen a Megfigyelőközpont eddigi koordinációs feladatait teljes mértékben ellátó Európai Bizottság részéről Margot Fröhlinger, az Európai Bizottság Belső Piaci és Szolgáltatási Főigazgatóságának szellemi tulajdonért felelős igazgatója, valamint a jövőbeni szerepvállalását előre jelezve a Belső Piaci Harmonizációs Hivatal elnökhelyettese, Christian Archambeau is.

A tagállami legjobb gyakorlatok bemutatása körében a magyarországi hamisítás elleni stratégiai célkitűzésekről és a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület eddig elért eredményeiről Dr. Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnöke, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület elnökhelyettese számolt be.

 

2011.05.18 11:21:54   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet