Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

Foszforeszkáló részecskékkel igazolnák az eredetiséget

Új eredetiségigazoló technológiát dolgozott ki egy német cég: szabad szemmel nem látható, de megfelelő eszközzel leolvasható fluoreszkáló részecskékkel nyomnának eredetiséget igazoló mintát a termékekre.

A hamis termékek terjesztése úgy tűnhet, nem ismer határokat: a fogyasztók biztonságát és egészségét veszélyeztető, az eredeti gyártók hitelét rontó hamisítványok kaphatók bárhol a világon. A gyártók számára ezek a fogyasztói bizalom elvesztésében, kiesett jövedelem, költséges termékvisszahívások és jogi eljárások formájában jelentkeznek. Egy német cég azonban állítása szerint egyszerű és gazdaságos termékigazoló eljárást dolgozott ki, amely segíthet a márkavédelemben.

A Machine Design beszámolója szerint a német Tailorlux fluoreszkáló markerek használatát javasolja az eredeti gyártóknak. A cég szerint fejlesztésükkel akár a termék anyagába, akár annak felületére egyedi minta nyomtatható. Ezek a minták szabad szemmel nem láthatók, de megfelelő készülékkel, hordozható kézi szkennerrel könnyen és gyorsan leolvashatók. A pigmentpontokból összeálló minták digitálisan rögzíthetők, így az ellenőrök egy adatbázisból le tudják hívni azokat.

A Tailorflux szerint a markereknek mintegy 300 milliárd kombinációja lehetséges, így az eredetiségigazoló jelzések alkalmazhatósága szinte végtelen. Mivel a pigmentek egyéb festékhez adagolhatók, nagy tételben történő gyártás során is alkalmazhatók. További haszna, hogy a fluoreszkáló pigmentek egészségre ártalmas anyagot nem tartalmaznak, így élelmiszerek, gyógyszerek csomagolásán, gyermekjátékok esetében vagy textileken is alkalmazhatók.

2011.05.18 11:24:55   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet