Termékmonitor

Adat és információvédelem
Elektronikus jelzéstechnika (135)
Gépjárművédelem
Kommunikációtechnika
Mechanikus biztonságvédelem
Szolgáltatások
Tűzvédelem technika (5)

Hírarchívum

A MOHAnet első öt éve az M2M technológiában

A cég az első negyedévben is növelte árbevételét

Az ötödik születésnapját ünnepelte a MOHAnet Mobilsystems Zrt., hazánk egyik legdinamikusabban fejlődő GPRS (General Packet Radio Service) technológiát alkalmazó távfelügyeleti, logisztikai és telemetriás rendszereket fejlesztő és gyártó cége. A vállalat az idei év első negyedévében ismét jelentősen (34 százalékkal) növelte árbevételét a tavalyi év hasonló időszakához képest, folytatva töretlen fejlődését.
A MOHAnet 2006-os alapításakor úttörő szerepet vállalt magára azzal a céllal, hogy hazánkban is meghonosítsa, és minél szélesebb körben elterjessze a GPRS technológián alapuló eszközöket, illetve alkalmazásokat. A cég tevékenysége Havasi Zoltán egyetemi szakdolgozatának innovatív ötleteire épült, mely az IP alapú integrált távfelügyeleti rendszerek szolgáltatásainak fejlesztésére, valamint az alkalmazás-specifikus „mobiltelefonok” népszerűsítésére irányult. A száz százalékig magyar fejlesztések, alkalmazások és eszközök sikere az elmúlt időszakban kézzel fogható, hiszen a MOHAnet mindössze öt év alatt az M2M (azaz machine to machine – a gépek kommunikációja, avagy a tárgyak internete) szektor egyik piacvezető cégévé nőtte ki magát.
Az elmúlt öt esztendő során a vállalat minden évben átlagosan 37,5 százalékkal növelte árbevételét. Ezt a folyamatot a világgazdasági válság, és a szervezeti átalakulás sem hátráltatta. A válság kihívásaira a MOHAnet a cég működésének racionalizálásával, nagyszabású fejlesztésekkel, és stratégiai váltással reagált. A vállalat 2009-ben átalakult, és azóta új társasági formában, mint MOHAnet Mobilsystems Zrt. üzemel. A fejlődés tehát töretlen, a tavalyi év során 350 millió forintos árbevételt, és 41 millió forint adózás előtti eredményt ért el ért el a cég. A közvetlenül 35, közvetve 70 főt foglalkoztató vállalat az idei év első negyedévében is jelentősen, közel 34 százalékkal, 72,8 millió forintról 97,5 millió forintra tudta növelni árbevételét a tavalyi év hasonló időszakához képest. Éppen ezért várhatóan a MOHAnet idén a 450 millió forintos bevételt is elérheti.
A MOHAnet napjainkban mintegy 140 képviseleti partnerrel rendelkezik országszerte, s mintegy 280 távfelügyeleti állomás telepítésében, és működtetésében vesz részt műszaki, informatikai közreműködőként. A MOHAnet támogatásával a partnerek által üzemeltetett távfelügyeleti állomások közel 200 ezer végpontot szolgálnak ki, és jelenleg 18.770 mobil GPRS előfizetővel rendelkeznek. Az elmúlt másfél évben a cég az alkalmazás-szolgáltatás üzletágának beindításával már közvetlenül is ki tud szolgálni több tucat multinacionális nagyvállalatot, elsősorban a vállalati erőforrás gazdálkodás területén, szerteágazó, speciális megrendelői igényeket kielégítve.
Az alapítástól eltelt évek alatt a MOHAnet összesen 13 féle egyedi funkcióval felruházott GPRS készüléket (hardvert), valamint 7 különböző távfelügyeleti, logisztikai és vállalatirányítási szoftvert fejlesztett ki. Az évek során a legkeresettebb GPRS készülék az Alarm elnevezésű riasztó átjelző volt, melyből több, mint 7500 készüléket értékesített a cég. Kiemelkedő eredményt ért el a MOHAnet a szociális, és egészségügyi távfelügyelet terén is a MedCare készülékkel, amelyből közel 5000 db talált gazdára az elmúlt években. A készülék az idős, vagy magatehetetlen emberek életét könnyíti meg azáltal, hogy egész napos felügyeletet biztosít számukra. Harmadik helyen a járőr ellenőrző Patrol készülék végzett megközelítőleg 3700 darabbal, negyedikként pedig a flottafelügyeletre alkalmas Navigátor következik 1200 eladott termékkel. A legsikeresebb eszközökön kívül egyre nagyobb számban fogynak a Thermowatch (hő figyelő), a Datacargo (adatkezelésre alkalmas rendszer) és az Elevátor (liftfelügyelet) készülékek is.
Az idei év során vélhetően a MOHAnet legújabb terméke, a Vario termékcsalád lesz a legkeresettebb, amely az első kizárólagosan magyar mérnökök által fejlesztett, és Magyarországon gyártott érintőképernyős munka-mobiltelefon. A négy az egyben funkciójú készülék egyszerre használtható mobiltelefonként, személyi és életvédelmi eszközként, alkalmas terápia követésre, és otthonápolásra is. A használók egy szakszerűen felkészített, megfelelő képesítéssel rendelkező diszpécser központtal állnak online kapcsoltban a nap 24 órájában. Így támadás, vagy egészségügyi vészhelyzet esetén egy gombnyomásra érkezhet a segítség. Mivel a két fél között élő hang kapcsolat is létesíthető, így bármilyen más egyéb segítségnyújtással kapcsolatos szolgáltatás is beépíthető a rendszerbe.
„Öt évvel ezelőtt nagy elhivatottsággal vágtunk bele Mozgó Zsolt egyetemi csoporttársammal a cég alapjainak a megteremtésébe. Célunkat siker koronázta, mivel a társaságunkhoz azóta csatlakozott felsővezetők közös, hatékony munkájának is köszönhetően egy stabilan, likviditási problémák nélkül működődő, folyamatosan bővülő vállalatot építettünk fel.” – mondta el Havasi Zoltán, a MOHAnet vezérigazgatója, majd folytatta: „Az M2M üzletág felépítése a 21. század egyik legnagyobb kihívása, és óriási üzleti lehetőség is egyben. A szektor fejlődése rendkívüli mértékben hasonlít az elsősorban hang alapú mobiltelefonok evolúciójára, melyet mindannyian jól ismerünk: manapság a mobil előfizetők száma megközelíti, sőt meghaladja a lakosság teljes lélekszámát Magyarországon. A MOHAnet küldetésének érzi, hogy a maga eszközeivel hozzájáruljon az M2M szektor „törzsfejlődéséhez”. Bátran állíthatom, hogy a cégünkben összpontosuló szellemi kapacitás mindezt lehetővé teszi, s az Európai Uniós támogatásoknak is köszönhetően biztosítva van a folyamatos fejlődés, s talán ezért tudunk néhány lépéssel a többi piaci szereplő előtt járni.”

2011.06.13 13:07:44   |   Vissza

© Detektor Plusz    2010    Minden jog fenntartva.
powered by SiteSet